Preparatele din carne roșie procesată, mult iubite de români, favorizează riscul de demență

Unele dintre cele mai iubite preparate din carne ale românilor pot favoriza apariția demenței. Carnea roșie procesată ar putea crește riscul de demență cu până la 13%, după cum se arată într-un studiu. Persoanele care consumă carne roșie procesată în cantități mari se confruntă cu un risc mai ridicat de declin cognitiv și demență, comparativ cu cei care mănâncă foarte puțin. Dintre produsele din carne ce pot amplifica acest risc sunt cârnații sau slănina.

În vederea investigării acestui fapt, cercetătorii au analizat datele a peste 130 de mii de indivizi, cu vârsta medie de 49 de ani. Grupul de persoane studiat, care nu avea demență la începutul acestei cercetări, a trimis un jurnal alimentar la fiecare doi și până la patru ani, în intervalul a 43 de ani. În acest sens, a fost calculată cantitatea medie de carne consumată de participanți pentru fiecare zi și au fost împărțiți în trei grupuri. Grupul scăzut s-a remarcat cu un consum mai mic de 0.10 porții pe zi, grupa media între 0.10 și 0.24 porții pe zi, iar grupul mare, de la 0.25 sau mai multe porții zilnice.

Multă carne și rsc tot mai ridicat

În timp ce carnea roșie procesată cuprinde produsele precum slănina, hot dog-ul ori salamul, cea neprocesată include carnea de vită, cea de porc sau miel. În urma stabilirii factorilor de risc, precum vârsta, sexul ori alte aspecte importante, a fost descoperit faptul că cei din grupul cu aport ridicat de consum aveau un risc cu 13% mai ridicat de a dezvolta demență. La popul opus se aflau cei din grupa cu aportul redus.

Mai mult, pentru a fi măsurat declinul cognitiv subiectiv, un grup de peste 43 de mii de persoane cu vârsta medie de 78 de ani a fost analizat de cercetători. Declinul cognitiv subiectiv reprezintă problemele de memorie și gândire raportate de o persoană înainte ca orice declin să fie suficient de mare pentru a apărea testele standard. Astfel, a fost descoperit faptul că participanții care au consumat în medie 0.25 porții sau mai mult pe zi de carne roșie procesată au avut un risc de 14% mai ridicat de declin subiectiv în comparație cu cei care au mâncat doar 0.10 porții zilnice.

Domeniul de aplicare al studiului este limitat asupra persoanelor albe, ceea ce înseamnă că rezultatele ar putea să nu fie aplicate similar altor grupuri rasiale, etnice sau diferite de gen. Reducerea aportului de carne în favoarea legumelor sau nucilor reduce riscul de a face demență cu până la 19%. Mai mult, înlocuirea ei cu pește poate reduce riscul cu până la 28% și cu 16% în cazul cărnii de pui.

One Thought to “Preparatele din carne roșie procesată, mult iubite de români, favorizează riscul de demență”

  1. […] acestui fapt, cercetătorii au analizat datele a peste 130 de mii de indivizi,… Articolul Preparatele din carne roșie procesată, mult iubite de români, favorizează riscul de demență apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment