Prefectul Ionel Ciunt îşi doreşte ca Ministerul Sănătăţii să trateze Centrului de Recuperare, Tratament şi Îngrijire „Acasă” din Zalău ca pe o unitate sanitară cu statul special şi să accepta contractarea unui număr mai mare de paturi decât cel aprobat iniţial. Declaraţia a fost făcută vineri, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanţii Fundaţiei Acasă şi ai Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, pentru a discuta despre iniţiativele întreprinse de către factorii locali în vederea reducerii timpului de aşteptare pentru accesarea serviciilor medicale oferite de către acest centru.
Având în vedere adresabilitatea la nivel naţional a Centrului, listele de aşteptare în vederea internării, speficificitatea serviciilor oferite şi modul de abordare a bolnavului în cadrul terapiei de recuperare, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj şi Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj au transmis către Ministerul Sănătăţii o documentaţie prin care solicită creşterea capacităţii de servicii a unităţii, fie în forma actuală în condiţiile creşterii numărului de servicii la capacitatea optimă autorizată, prin sumplimentarea bugetului CAS Sălaj, fie prin încadrarea unităţii ca şi centru pilot/referinţă cu finanţare dedicată de la Ministerul Sănătăţii sau Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin modificarea normelor metodologice.
Adoptarea uneia dintre soluţiile prezentate anterior va conduce la: intervenţia la momentul oportun pentru recuperarea pacientului, scurtarea listelor de aşteptare şi creşterea gradului de satisfacţie a asiguraţilor.
Potrivit preşedintelui CAS Sălaj, Marius Tăutu, instituţia pe care o conduce a solicitat majorarea procentului de contractare a paturilor pentru instituţii private, de la 5 la sută, la 14 la sută.
Pe lista celor care doresc să se trateze la Centrul „Acasă” se regăsesc circa 3.200 de persoane, ceea ce face ca timpul de aşteptare pentru accesarea serviciilor oferite aici să fie de doi ani şi jumătate.