Gripa se transmite foarte ușor prin obiectele contaminate, iar acestea pot fi chiar și bancnotele pe care le folosim zi de zi. Medicii atrag atenția asupra regulilor elementare de igienă care ne pot feri de virusul gripal, care poate fi chiar și fatal în cazul anumitelor persoane din grupele de risc. Multe virusuri, printre care și cel gripal, pot rezista pe bani până la trei zile. Astfel, este indicat să nu puneți mâna la gură, nas, sau ochi după ce ați pus mâna pe bani.
Contactul cu lucrurile murdare, cum sunt bancnotele, ne pot îmbolnăvi de gripă, atrag atenția medicii. Pe bancnote se pot întâlni multe tipuri de virusuri, inclusiv cele gripale. Contaminarea se produce foarte ușor: un bolnav de gripă a tușit sau a strănutat și a pus mâna pe bani. Virusul de pe suprafața acestora ajunge la altă persoană după ce și ea pune mâna pe bancnota infectată și apoi o duce, fără să se spele înainte, la nas, la gură sau la ochi. Persoanele cele mai expuse sunt copiii, bătrânii sau bolnavii cronici, dar și persoanele obeze ori gravidele.
Evident, educația pentru sănătate este extrem de importantă. Formele de igienă elementare pot să prevină aceste infecții. Așadar, atenție majoră la regulile de igienă! Virusul se transmite cu mare ușurință pe cale aeriană, și vorbim despre tuse, strănut, vorbitul banal poate să transmită acest virus, iar pe de altă parte, acest contact cu mâinile murdare, cu bancnotele, cu alte obiecte pe care punem fiecare mâna, reprezintă un factor de risc suplimentar. Să duci mâna la nas și la gură când tușești pare banal. Însă batista, șervețelul de unică folosință, fac parte din arsenalul de luptă împotriva acestor afecțiuni respiratorii acute. Foarte important, medicii susțin că este de evitat să duceți în colectivități copiii care au febră, frisoane, le curge nasul, le curg ochii, tușesc sau strănută.