Un bărbat din cinci şi o femeie din şase din întreaga lume dezvoltă un cancer în decursul vieţii lor şi un bărbat din opt şi o femeie din unsprezece mor din cauza acestei boli, potrivit ultimelor estimări ale Centrului internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC/IARC), o agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Numai în 2018 au fost înregistrate peste 18 milioane de cazuri şi 9,6 milioane de decese. Potrivit agenţiei ONU, 43,8 milioane de persoane suferă de cancer diagnosticat în întreaga lume.
După cum arată noile estimări stabilite pentru 36 de tipuri de cancer în 185 de ţări, cancerul pulmonar este de departe cel mai letal cu 1,8 milioane de decese (18,4 la sută din total), devansând cancerul colorectal (881.000 de decese, 9,2 la sută), cancerul de stomac (783.000 de decese) şi cancerul de ficat (782.000 de decese).
„Noile cifre arată că este mult de făcut pentru a răspunde la creşterea alarmantă a acestui flagel în lume, iar prevenirea trebuie să joace un rol cheie”, susţin oficialii CIRC.
Cancerul la sân este la nivel mondial principala cauză de deces prin cancer la femei (627.000 decese). Este urmat de cancerul colorectal în ţările dezvoltate şi de cancerul de col uterin în ţările în dezvoltare. Ţinând cont de creşterea şi îmbătrânirea populaţiei, precum şi de dezvoltarea factorilor de risc precum fumatul, situaţia ar urma să se agraveze în următoarele decenii, reprezentând o provocare majoră la adresa sistemelor sanitare din ţările cu venituri mici şi medii, avertizează CIRC.
Prevenirea trebuie să ţină cont de impactul diferitelor tipuri de cancer în funcţie de sex, de regiune sau de ţară şi să fie ţintit în consecinţă, notează raportul. Pentru a răspunde provocărilor financiare care se profilează, raportul recomandă nu doar noi tratamente, ci şi dezvoltarea prevenţiei la scară largă. Printre măsurile preconizate, raportul menţionează campanii de vaccinare împotriva hepatitei B şi a virusului Papilloma Uman (HPV), aflate la originea mai multorr tipuri de cancer, printre care şi cel de col uterin.
În judeţul Sălaj, în prima jumătate a anului în curs au fost diagnosticaţi cu cancer 553 de pacienţi, în condiţiile în care în întreg anul 2017, au existat 755 de cazuri noi, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj. Din punct de vedere al incidenţei, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt colo-rectal (68), bronho-pulmonar (45) şi de sân la femei (39).
La finele lunii iunie 2018, arată aceeaşi sursă, numărul total al sălăjenilor care suferă de această boală se apropia de 5.500, aproape 58 la sută dintre ei provenind din mediul rural. Dintre toate tipurile de cancer, cel care face cele mai multe victime este cel de sân la femei, 859 de paciente fiind diagnosticate cu această afecţiune. Alţi 635 de sălăjeni au cancer colo-rectal, 394, cancer de piele, 310 paciente suferă de cancer de col uterin, 285 de bolnavi au cancer de prostată, iar 215, de stomac.
Cancerul este a doua cauză de mortalitate în România, după bolile aparatului circulator, conform DSP Sălaj. Astfel, din totalul celor 1.396 de decese înregistrate în primele şase luni ale anului 2018, 230, adică 15,5 la sută, au fost cauzate de tumori. Două treimi din totalul sălăjenilor răpuşi de cancer erau din mediul rural, iar 56 la sută, bărbaţi. Pe categorii de vârstă, 85 dintre cei decedaţi au peste 75 de ani, 73 au între 40 şi 64 de ani, 67, între 65 şi 74 de ani, iar cinci, între 15 şi 39 de ani.