Pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar şi a celor restanţi, direcţiile de sănătate publică din ţară vor primi, în aceste zile, 410.000 doze de vaccin ROR. Dintre acestea, 5.300 vor fi livrate Sălajului, a anunţat directorul instituţiei, Ligia Marincaş.
În privinţa vaccinului hepatitic B, Ministerul Sănătăţii a transmis printr-un comunicat de presă că în cursul zilei de joi, 7 mai, s-a încheiat procesul de livrare a celor 198.000 de doze de vaccin hepatitic B, care se utilizează în maternități pentru imunizarea nou-născuților. Până la sfârșitul lunii iunie, direcțiile de sănătate publică vor primi 225 000 de doze de vaccin hexavalent pentru a fi distribuite medicilor de familie. În judeţul nostru au ajuns 2.000 de doze, a mai spus oficialul DSP.
De asemenea, următoarea tranșă de livrare a vaccinului DTPa este preconizată în a doua parte a acestui an, astfel încât să asigure continuitate în aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel național.
În cazurile copiilor în care nu a fost respectat Calendarul Național de Vaccinare, conducerea Ministerului Sănătății este preocupată ca aceștia să fie recuperati, astfel încât să ajungă la schema de imunizare completă. În această vară, Ministerul Sănătății, în colaborare cu OMS și UNICEF, intenționează să realizeze o campanie de creștere a gradului de vaccinare ROR în comunitățile vulnerabile.
„Precizăm că raportarea stocurilor de vaccinuri existente în cabinetele medicilor de familie se realizează lunar către Direcțiile de Sănătate Publică Județene și a Municipiului București, astfel încât până la data de 15 a fiecărei luni, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile are situația stocurilor la nivel național pentru luna anterioară”, au precizat oficialii Ministerului.
Conform sursei citate, la nivelul Ministerului Sănătății, direcțiile de sănătate publică au la dispoziție o platformă online unde raportează săptămânal stocurile de vaccinuri aflate în depozitele DSP județene. Această raportare nu cuprinde numărul de doze de vaccin aflate la medicii de familie și este utilizată de către reprezentanții direcțiilor de sănătate publică pentru a identifica posibilitatea de relocare a stocurilor, atunci când este necesară.