Consilierii judeţeni, întruniţi miercuri, 12 septembrie, în şedinţă extraordinară, au aprobat un proiect ce vizează extinderea, modernizarea şi dotarea UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în vedere finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
Valoarea totală a proiectului depăşeşte 11 milioane de lei, din care valoarea eligibilă este de 6,7 milioane de lei. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Sălaj, în luna aprilie a acestui an, instituţia a depus la ADR Nord-Vest o aplicaţie de finanţare pentru extinderea, modernizarea şi dotarea Urgenţei, fiind parcurse, cu succes, primele două etape de evaluare specifice, în prezent aflându-se în etapa pre-contractuală.
„Ministerul Sănătăţii a selectat 33 de spitale de urgenţă din ţară pentru a se califica la extinderea şi modernizarea unităţilor de primiri urgenţe. Prin urmare este un proiect necompetitiv. Valoare nerambursabilă a proiectului este de maxim un milion şi jumătate de euro. După cum vedeţi, există o componentă neeligibilă a proiectului aproape 40 la sută. Am adoptat o soluţie datorită faptului că, spre deosebire de alte situaţii din ţară, UPU a fost modernizată în două etape la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, în spaţiile deja existente. Prin acest proiect, practic spaţiul se dublează, iar în partea de dotare am optat pentru varianta în care să transferăm cât mai multe posibilităţi de investigaţie medicală în UPU. În dotări există inclusiv un computer tomograf, aparate de radiologie şi o dotare completă a tuturor cabinetelor, inclusiv a celui de Pediatrie, şi un laborator care poate să dea într-un timp foarte scurt rezultatele pentru persoanele care se adresează UPU. Aveam două variante: să facem un proiect mai mic, în valoare de un milion şi jumătate de euro, cât este valoarea eligibilă, sau să facem un proiect complet, care să rezolve o problemă pe termen lung, şi am ales cea de-a doua variantă”, a explicat Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.
Investiţie impusă de creşterea continuă a numărului de pacienţi
În perioada 2006-2012 au fost realizate intervenţii în cadrul UPU în două etape. În prima etapă, între anii 2006 şi 2010, a fost reorganizat spaţiului existent, funcţiunile şi cabinetele fiind, însă, gândite în limitele existente, nefiind posibilă la acea vreme, din lipsa spaţiului şi a fondurilor necesare, respectarea în totalitate a circuitelor prevăzute de legislaţia în domeniu. Etapa a doua a presupus asigurarea accesibilităţii ambulanţelor şi a celorlalte categorii de autovehicule şi executarea de accesuri pietonale, având în vedere că ambulanţele de tip nou depăşeau gabaritul existent al construcţiei. De asemenea, a fost creată o zonă de aşteptare pentru sectorul UPU pediatric.
Oficialii sălăjeni susţin că investiţia este necesară în condiţiile dublării numărului de pacienţi care se adresează UPU-SMURD şi dată fiind tendinţa de creştere a acestora în perioada următoare, obligativităţii respectării reglementărilor legale şi dificultăţii realizării unor transformări/reamenajări spaţiale, cauzate de structura de rezistenţă a clădirii construite în perioada 1976-1979 ( (imobilul este realizat din diafragme transversale şi longitudinale, precum şi stâlpi şi grinzi din beton armat, care contituie o structură rigidă). „Având în vedere număr mare de pacienţi care apelează în fiecare an la serviciile UPU-SMURD, se impune atât reconsiderarea totală a destinaţiilor spaţiilor existente cât şi realizarea unor spaţii suplimentare în vederea asigurării desfăşurării actului medical în condiţii optime şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. Singura posibilitate pentru atingerea acestui obiectiv este realizarea unor extinderi (construcţii noi) tangente construcţiei existente care să facă parte integrantă, atât din punct de vedere al circuitelor funcţionale cât şi din considerente spaţiale, din structura existentă a secţiei UPU-SMURD. Acest lucru se poate realiza prin extinderea construcţiei existente frontal cât şi posterior, atât pe verticală cât şi pe orizontală”, spun oficialii din CJ.
Prin realizarea acestui proiect secția UPU-SMURD va respecta prevederile Ordinului 1706/2007, în condiţiile în care îi lipsesc o serie de spaţii obligatorii prin lege. Spațiile nou create vor fi dotate cu aparatură medicală corespunzătoare și vor avea următoarele funcțiuni: spațiu ghipsare, cabinet medicină dentară, spaţii pentru computer tomograf, circuite funcţionale separate pentru adulţi şi copii, cameră de observare şi izolator pentru sectorul pediatric, zonă de aşteptare pentru pacienţii care au trecut de faza de triere, traseu liber din zona de acces ambulanţe direct în zona de resuscitare şi tratament imediat, spaţii administrative și spaţii pentru spălare, dezinfectare, reparare şi/sau depozitare tărgi şi/sau scaune rulante pentru pacienţi.