Gala Naţională a Voluntarilor Crucii Roşii Române, ediţia a II-a 2018 a avut loc luni 10 decembrie, la Clubul Floreasca din București, un eveniment important pe segmentul voluntariatului din România. Festivitatea a fost prezentată de realizatoarea de emisiuni TV Iuliana Tudor. În cadrul Galei, județul Sălaj a avut patru finaliști, votați de public la patru categorii. Astfel, în urma voturilor încheiate la sfârșitul lunii noiembrie, de pe platforma online, Antonio Hădade a obținut locul I (secțiunea Sănătate), Alexandru Fodoca locul I (categoria Social), Paul Chichişan locul II (categoria Dezastre) și Ioan Alexandru Dragonici locul III (categoria Voluntarul anului). Județul Sălaj a fost, de altfel, județul cu cei mai mulți finaliști, dintre toate cele 42 de județe și municipiul București.
De menționat este faptul că aceste locuri au reprezentat clasamentul pe țară în urma votului publicului. Înscrierile s-au putut face exclusiv online în cadrul celor şase categorii: voluntarul anului, proiectul de voluntariat al anului, voluntarul anului în domeniul social, voluntarul anului în domeniul pregătirii şi intervenţiei la dezastre, voluntarul anului în domeniul educaţie pentru sănătate şi voluntarul anului în domeniul primului ajutor. La fiecare categorie au fost considerate finaliste primele trei persoane sau proiecte care au obţinut cel mai mare număr de voturi. Ultimul cuvânt l-au avut, însă, jurații, care au acordat trofeul și premiile pentru fiecare categorie ținând cont de mai multe criterii, între care și activitatea desfășurată pe parcursul anului de fiecare finalist în parte. Astfel, trofeul a fost câștigat de voluntarul Bogdan Bobe, din București, la categoria Sănătate a câștigat medicul dentist Paula Manea Stoenescu (Constanța), la categoria Social – Cristiana Munteanu (Constanța), iar la categoria Dezastre voluntarul Ioan Claudiu Dascălu (Brașov).
Deși doi dintre cei patru tineri voluntari sălăjeni au obținut, la două categorii, cele mai multe voturi pe țară dintre toți concurenții, celilalți doi obținând locurile II și III, în acest an nu au reușit să obțină și votul juriului de la București. Cu toate acestea, faptul că ei ne-au reprezentat cu cinste și au reușit o asemenea performanță, fără precedent în istoria voluntariatului sălăjean, reprezintă de fapt ceea ce este important.
Coordonatorul delegației și cea care a fost alături de voluntari în această deplasare cu o însemnătate aparte pentru Crucea Roșie județeană, dar și pentru fiecare dintre voluntari, a fost Lorena Filip, directorul Crucii Roșii Sălaj. Din grup au mai făcut parte Andreea Teodora Ardelean , Andrada Pah și Elena Trif din cadrul filialei județene a Crucii Roșii.
Alexandru Ioan Dragonici, ne-a spus, emoționat, că bucuria participării la această festivitate precum și încrederea și aprecierea de care voluntarii din Sălaj s-au bucurat pe parcursul desfășurării campaniei, sunt de neegalat.
“Eu am învățat că de multe ori nu destinația este cea mai importantă, ci drumul până la ea, precum și felul în care îl parcurgi. Suntem fericiți că am fost finaliști și că am ajuns, datorită celor care ne-au acordat încrederea lor, să facem parte din grupul celor mai buni voluntari pe țară în anul care se încheie peste câteva zile. Desigur, faptul că suntem tineri, abia la început, iar timpul a fost prea scurt pentru a demonstra, până la data acestui concurs, de ceea ce suntem în stare, au făcut ca în acest an să nu obținem premii la Gală, însă îi felicităm pe câștigători și îi asigurăm pe cei în slujba cărora noi suntem și desfășurăm, din suflet, această activitate, că în anii următori cu siguranță vor veni și premiile. Deși eu cred că nu acestea sunt cele mai importante și că, în final, importante rămân rezultatele, ceea ce faci concret pentru oamenii din comunitatea ta. Mai ales când aceștia se confruntă cu probleme mari, de multe ori grave. Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut!”, a spus, pentru Magazin Sălăjean, Alexandru Dragonici.
Pentru noi, sălăjenii, ei sunt “voluntarii anului” și, bineînțeles, toți cei peste 340 de voluntari sălăjeni care zi de zi sunt pregătiți să ofere ajutor celor aflați în nevoie, oamenilor cu probleme și urgențe de sănătate, familiilor nevoiașe, bătrânilor și copiilor care provin din familii sărace. Voluntarii sălăjeni vor ajunge, în aceste zile, în multe localități din județ, la familiile nevoiașe, cu pachete cu alimente și daruri de Crăciun pentru copii.
Totodată, Crucea Roșie Sălaj – Subfiliala Șimleu Silvaniei și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică vor aduce bucurie în perioada sărbătorilor în sufletele a peste 50 de copii din Șimleu Silvanei și din satele Bic, Cehei și Pustă, copii care au parte de o copilărie umbrită de greutăți și necazuri. Va fi organizat, totodată, și un concert caritabil, „Din suflet pentru suflet”, la Casa de Cultură Orășenească, în data de 14 decembrie, de la ora 18, spectacol la care invitatul special va fi… Moș Crăciun. Intrarea este liberă, iar în sală vor fi amplasate urne pentru donații care să sprijine activitatea Crucii Roșii Sălaj.
Felicitari nominalizatilor, felicitari pentru rezultat, felicitari Lorena Filip pentru tot ceea ce faceti cu si alaturi de acesti tineri inimosi! Bravo!