Un medicament folosit pentru tratarea a aproximativ 50 de tipuri de tumori, foarte des folosit de pacienții cu diverse afecțiuni oncologice, a fost retras de pe piaţă pentru că în urma studiilor s-a dovedit a fi ineficient.
Anunţul a fost făcut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), care au decis că este necesară retragerea de pe piaţa europeană şi din spitale a medicamentului Lartruvo, folosit pentru tratarea sarcoamelor de ţesuturi moi, în stadiu avansat sau metastatic. Conform acestora, medicamentul pus pe piaţă încă din 2016 nu şi-a demonstrat beneficiul în tratarea pacienţilor, motivând însă comercializarea şi utilizarea acestuia timp de trei ani prin faptul că la momentul aprobării numărul pacienţilor incluşi în studiul de bază era prea mic pentru a releva care sunt cu adevărat efectele acestuia.
„Lartruvo a primit autorizaţia de punere pe piaţă în Uniunea Europeană în noiembrie 2016 pentru tratamentul sarcoamelor de ţesuturi moi. La momentul aprobării, datele asupra efectelor tratamentului cu medicament Lartruvo erau limitate datorită numărului mic de pacienţi incluşi în principalul studiu pe baza căruia a fost obţinută autorizaţia condiţionată. Astfel medicamentul a primit o autorizare de punere pe piaţă cu condiţia furnizării de către companie de date adiţionale, din studiul ANNOUNCE, care să confirme eficacitatea şi siguranţa medicamentului. Deoarece acest studiu nu a confirmat beneficiul clinic, autorizaţia de punere pe piaţă condiţionată pentru Lartruvo va fi retrasă“, au precizat reprezentanţii CNAS, prin intermediul unei comunicări.
Medicii nu vor mai putea prescrie medicamentul pentru tratarea pacienţilor, iar în cazul celor care au început deja tratamentul trebuie să fie găsite ale soluţii. Atât medicii, cât şi pacienţii care observă reacţii adverse în urma utilizării medicamentului sunt rugaţi să le raporteze pe site-ul anm.ro, la secţiunea Medicamente de uz uman/Raportează o reacţie adversă. O cutie cu două flacoane de 19 ml ce conțin 190 mg olaratumab C2 avea prețul de 4.750 de lei.