Sistemul de asigurări de sănătate, în special pachetul de servicii medicale de bază, statutul spitalelor, salarizarea medicilor, reorganizarea direcţiilor de sănătate publică judeţene, dar şi înfiinţarea unei structuri în cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au fost principalele proiecte dezbătute în cadrul penultimei întâlnirii regionale a ministrulu Sănătăţii cu reprezentanţii structurilor din sistemul medical. Printre cele şase judeţe invitate la dezbateri s-a numărat şi Sălajul.
După cum a explicat Marius Tăutu, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj, în cadrul unei conferinţe de presă, unul dintre obiectivele principale enunţate privind reforma în Sănătate este acela de limitare a internărilor în spital.
„Se are în vedere creşterea rolului ambulatoriului, astfel încât cel al spitalului, din punct de vedere financiar, să scadă. Centrul de greutate se va muta în ambulatoriu, unde pot fi rezolvate foarte multe cazuri, care, în prezent, ajung în spital fără a avea o bază atât medicală, cât şi financiară. Spitalul este un mare consumator de resurse, încă se practică internări fictive, ajung să fie internate cazuri care pot fi rezolvate în ambulatoriu, cea mai mare problemă care grevează activitatea spitalelor este componenta socială”, a explicat Tăutu, adăugând faptul că la nivelul judeţului Sălaj, soluţia ar fi înfiinţarea unor structuri pentru îngrijiri paleative şi la domiciliu. „Sunt judeţe unde au fost organizate astfel de structuri, însă de ONG-uri. Noi căutăm variante de a înfiinţa prin intermediul instituţiilor publice cu paturi”, a completat acesta.
În ceea ce priveşte pachetul de servicii medicale de bază, potrivit preşedintelui CJAS Sălaj, acesta nu a fost conturat încă, dar s-a adus în discuţie varianta asigurării suplimentare sau complementare. „Important este ca persoanele să fie asigurate pentru a beneficia de servicii medicale”, a punctat Marius Tăutu.
O altă noutate îi priveşte pe medicii rezidenţi. Astfel, rezidenţiatul va îmbrăca o nouă formă, iar printre modicările importante se numără: reintroducerea internatului şi posibilitatea de a obţine dreptul de practică pentru anumite module.
De asemenea, tot în cadrul aceleiaşi întâlniri, ministrul Sănătăţii a menţionat că direcţiile judeţene de sănătate publică vor fi reorganizate. „Direcţiile vor avea două componente, una dintre ele va rămâne sub coordonarea Ministerului, iar cealaltă va fi transferată consiliilor judeţene, însă, deocamdată, nu se ştie exact cum se va realiza. Totodată, s-a enunţat şi faptul că în cadrul Casei Naţionale de Sănătate se va înfiinţa o structură nouă, respectiv o direcţie de control, monitorizare şi antifraudă”, a adăugat preşedintele CJAS Sălaj.
Nu s-a renunţat la reorganizarea DSP-urilor
În ceea ce priveşte statul spitalelor, majoritatea reprezentanţilor sistemului medical au respins propunerea ministrului Sănătăţii ca spitalul să devină o entitate juridică autonomă. ” Au fost argumente şi pro şi contra, însă majoritatea nu doreşte transformarea unităţii spitaliceşti într-o regie autonomă, ONG sau societate comercială deoarece este o instituţie de utilitate publică, ce beneficiază de finanţare publică”, a menţionat sursă citată. Iar în privinţa salarizării medicilor, deşi s-a propus scoaterea profesiei de medic din sistemul bugetar, în momentul de faţă, potrivit lui Marius Tăutu, în momentul de faţă nu este posibil.
„Întâlnirea a fost una benefică, am luat la cunoştinţă proiectele ce vor marca, probabil, începutul anului viitor şi sperăm ca propunerile făcute să fie luate în considerare de factorii decidenţi”, a mai adăugat preşedintele CJAS Sălaj.
Ati vazut ambulatoriu in strainatate?? Acolo e dotare .Acolo medicul lucreazsa, pune mana pe bolnav Face efectiv tratamente. La noi, se uita! Asistenta e baza.
pe tautu asta nu-l limiteaza nimeni ?
Propun sa-i eutanasiem pe toti cei bolnavi sa le ramina la psihopatii astia de la cnas bani girla sa-i sature Dumnezeu de bani si functii
Noi căutăm variante de a înfiinţa prin intermediul instituţiilor publice cu paturi”,nu inteleg sensul!