sursa foto: shutterstock
Vrei să dai jos câteva kilograme în plus, să-ți tonifici și să crești masa musculară sau doar să te destresezi după obositoarele zile de muncă? Atunci este cazul să-ți faci un abonament la cea mai apropiată sală de fitness și să te apuci de treabă! Mișcarea înseamnă viață și orice activitate fizică constantă, fie ea mai lejeră sau mai intensă, este benefică pentru organismul uman.
Antrenamentul la sala de fitness este pentru persoanele organizate, perseverente, care își doresc să-și fortifice organismul și să-și îmbunătățească aspectul fizic în mod corect și sănătos. Cu toate acestea, efortul fizic depus în mod regulat este solicitant pentru organismul uman și, din acest motiv, oricine alege să facă mișcare la sală trebuie să acorde o atenție deosebită modului în care se hrănește.
Nutriția sănătoasă când faci sport – Ce alimente și suplimente nutritive sunt potrivite?
Pentru a avea rezultate rapide și vizibile la sală îți trebuie energie și rezistență – lucruri pe care le obții dintr-o alimentație corectă și un surplus de nutrienți esențiali bunei funcționări a corpului.
În general, când vine vorba despre nutriție în antrenamentele fizice, se pune accentul pe un aport sporit de proteine de bună calitate, carbohidrați complecși și fibre. Printre sursele excelente de proteine se numără carnea roșie slabă (de porc sau vită), carnea de pui și de curcan, peștele (în special tonul sau somonul) și ouăle. Lactatele sunt benefice și ele, conținând pe lângă proteine, calciu, vitaminele A și D și leucină – un aminoacid esențial creșterii masei musculare. Atenție, însă! Modul de preparare al alimentelor bogate în proteine trebuie să fie cât mai sănătos posibil. Asta înseamnă că prăjelile trebuie evitate cu orice preț. În locul prăjitului, carnea se poate frige la grătar, fierbe la aburi sau găti la cuptor.
Rolul carbohidraților în alimentația persoanelor mai active fizic este unul esențial: carbohidratul este principalul combustibil folosit de muschiul uman. Așadar, un aport optim de carbohidrați va contribui la eficacitatea antrenamentului fizic. În acest sens, pâinea și produsele de panificație din făină integrală sunt cele mai potrivite. Făina integrală are o mulțime de nutrienți benefici pentru sănătate (fibre vegetale, flavonoidele, vitamine și minerale). Pe lângă cerealele integrale, alte surse bune de fibre se găsesc în mazăre, ovăz, fasole și fructe.
În afară de o alimentație corectă și curată, mai este nevoie și suplimente nutriționale. Suplimentele cu vitamine, minerale, grăsimi esențiale Omega 3 cum sunt cele de aici sunt esențiale pentru cei care își supun organismul unui efort fizic intens. Acestea asigură necesarul zilnic de micro și macronutrienți care, de cele mai multe ori, nu pot fi procurați doar din alimentație.
Restricțiile alimentare când faci efort fizic sunt cele valabile pentru orice stil de viață sănătos: fără alimente bogate în zahăr procesat, fără sucuri carbogazoase, mezeluri, semipreparate, mâncare tip fast-food sau alte alimente procesate.
Așadar, lucrurile sunt destul de simple dacă iei decizia să te apuci de sport. Practicarea unei activități fizice zilnice și alimentația corectă vor merge mereu mână în mână pentru o sănătate de fier, pentru o minte limpede și o viață plină de energie și entuziasm!