Țigările electronice au efecte nocive asupra sănătății, fie cu sau fără nicotină în conținutul acestora. Cu atât mai mult, medicii susțin că acestea aduc prejudicii tuturor consumatorilor, după cum se arată într-un comunicat al Societății Române de Pneumologie și Societății Române de Cardiologie. Mai mult, specialiștii își transmit regretul pentru modul în care sunt prezentate în spațiul public, prin promovarea lor ca având beneficii în detrimentul celor clasice.
Cele două societăți își exprimă îngrijorarea asupra studiilor susținute de industria de tutun. Opinia publică este manipulată în ceea ce privește utilizarea dispozitivelor de fumat ca fiind o alternativă sănătoasă la țigara clasică. Mai mult, potrivit acestora, țigaretele și dispozitivele electronice de fumat, promovate ca o alternativă mai sănătoasă, au efecte nocive asupra sănătății, indiferent de conținutul lor de nicotină. Riscul declanșării unor boli pulmonare și cardio-vasculare este unul ridicat, potrivit medicilor.
Efectele asupra sănătății
De 20 de ani a fost lansat primul dispozitiv de acest fel, iar studiile arată că un consum cronic al acestora, cu sau fără nicotină, aduc prejudicii tuturor consumatorilor. În rândul fumătorilor tineri, riscurile sunt reacțiile alergice acute și un impact în dezvoltarea psihocomportamentală. Mai mult, adulții consumatori ai acestor produse sunt expuși la dezvoltarea afecțiunilor pulmonare și cardio-vasculare. Cu atât mai mult, cele două societăți transmit că dispozitivele de fumat pot reprezenta „o poartă spre consumul produselor tradiționale din tutun și chiar al drogurilor ilegale”.
Prețul țigărilor a crescut
Prețurile produselor din tutun a crescut în ultima perioadă, chiar și în rândul celor pentru dispozitivele electronice. Mai mult, măsurile privind vânzarea acestora către minori sunt tot mai aspre, iar multe societăți comerciale care au încălcat legea au avut parte de sancțiuni. Cu toate acestea, tinerii găsesc tot felul de alternative spre a-și putea achiziționa aceste produse, chiar de la vârste fragede. Măsurile pentru stoparea fenomenului în rândul tinerilor, în special pentru cei cu vârste fragede, ar trebui să includă prezentarea detaliată a efectelor la care aceștia se expun, în special din perioade timpurii.