Sindicaliştii din Sănătate se pregătesc să iasă în stradă. Preşedintele Sanitas Sălaj, Chelement Hodiş, a precizat că săptămâna viitoare vor fi organizate proteste la Bucureşti, la care vor lua parte atât membri ai Sindicatului din Sălaj cât şi repezentanţi ai Colegiului Medicilor Sălaj. „Deocamdată vor avea loc, timp de o săptămână, acţiuni de protest la Bucureşti. La nivel local nu se vor organiza încă acţiuni de acest fel”, a afirmat Hodiş.
De asemenea, potrivit lui Liviu Oroianu, preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj, au fost trimise membrilor organizaţiei scrisori prin care sunt anunţaţi că vor fi organizate proteste în stradă, calendarul detaliat al acţiunilor urmând să fie stabilit astăzi, 6 septembrie. „Vineri are loc şedinţa Colegiului Medicilor din România în cadrul căreia se vor stabili detaliile. Înştiinţările au fost trimise tuturor medicilor din ţară”, a precizat medicul sălăjean.
Calendarul acţiunilor de protest a fost întocmit, după cum a explicat Chelement Hodiş, la mijlocul lunii august, de Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate, care include Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Ordinul Biologilor, Biochimiştilor şi Chimiştilor din Sistemul Sanitar din România, Federaţia SANITAS, Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor şi Federaţia Sindicatelor Medicilor „Dr. Ion Cantacuzino”.
Potrivit acestuia, profesioniştii din sistem s-au coalizat pentru a obţine, în primul rând, o lege specifică de salarizare a personalului din sănătate, în care să se regăsească toate categoriile profesionale, adăugând faptul că proiectul legii salarizării lansat în luna iulie în dezbatere publică se adresează unui număr restrâns de medici, fiind prevăzută doar împărţirea veniturilor suplimentare fără a fi stipulate criteriile. “În acest sistem se lucrează în echipă. Rezolvarea unui caz medical nu este făcută doar de un singur medic”, a mai spus Hodiş.
Reprezentanţii instituţiilor sanitare sălăjene, aşteptaţi la dezbatere publică
Pe de altă parte, în timp ce personalul medical se pregăteşte să iasă în stradă, Ministerul Sănătăţii organizează până în 23 septembrie o serie de dezbateri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică. Potrivit calendarului dezbaterilor sunt programate opt întâlniri regionale, la care va participa ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, alături de alţi specialişti din Minister.
În 20 septembrie va avea loc penultima dezbatere la Oradea, la care vor putea participa reprezentanţii instituţiilor sanitare din judeţele: Sălaj, Satu Mare, Cluj, Maramureş şi Bistriţa Năsăud. Pe agenda întâlnirii se vor afla:direcţiile de reformă privind restructurarea şi reorganizarea sistemului sanitar, proiectul pilot de creştere a veniturilor medicilor din unităţile sanitare publice cu paturi, legea răspunderii civile a personalului medical ( malpraxis), proiectul de modificare a statutului spitalelor, principii şi elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de bază, se precizează în comunicatul de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătaţii.
Salariile profesorilor sunt şi mai mici, creşterea salariilor trebuie făcută unitar.
Totuşi ideea grevei medicilor este bună.
De ce ?
Guvernul a găsit bani pentru a mări, din octombrie, pensiile şi aşa neruşinat de mari, ale militarilor beşe-n cisme (o fleandură de maistru militar are 9.600 lei pensie).
Atunci să găsească bani şi pentru medici, profesori, pensionari.
Toţi să facem grevă.
Noi nu vrem să mai muncim pentru a asigura salariile nesimţite şi pensiile neruşinate ale organelor de represiune ale statului.
Români, treziţi-vă !
Astia vor sa ne spuna ca nu vor mai primii spaga de sute de ori mai mare ca salariul .ei sunt privati demult in hainele statului si au beneficicii financiare foarte mari ,nu-i plingeti de mila ca nici lor nu le este mila cind va jupoaie.