Medicii sălăjeni sunt nemulţumiţi de noile reţete

 

Noile reţete nu sunt pe placul medicilor de familie din Sălaj. Aceştia se declară nemulţumiţi, susţinând faptul că noul formular îi afectează atât pe ei cât şi pe pacienţi.
Din 1 februarie, prescrierea medicamentelor cu sau fără contribuţie personală în tratamentul ambulatoriu se face pe baza unui nou formular, de către medicii care au, potrivit legii, dreptul de a prescrie în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Reţeta cuprinde o nouă secţiune „Justificare medicală prescriere Denumire comercială”, în care se vor menţiona succint situaţiile pentru care medicamentul a fost prescris pe Denumire comercială, în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a contractului-cadru. „Practic, medicii care eliberează reţeta vor justifica alegerea medicamentelor prescrise, în cazul în care aleg să prescrie direct pe denumire comercială, adică numele medicamentului, aşa cum se găseşte acesta la raft”, a explicat Dan Medve, preşedintele Medicilor de Familie Sălaj.
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei, ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care modifică formatul reţetelor electronice va îngrădi şi mai mult practicarea medicinei ca profesie liberală.”Într-o profesie liberală, nu poţi limita dreptul medicului de a alege ce consideră că este cel mai bun pentru pacienţii săi, de a restricţiona prescrierile doar pentru anumite specialităţi medicale, dacă nu sunt în concordanţă cu competenţele obţinute şi cu ghidurile moderne de practică medicală”, a mai spus medicul sălăjean. De asemenea, acesta a mai completat ordinul menţionat ar putea avea efecte negative şi asupra pacienţilor care, în funcţie de banii disponibili, ar putea primi un alt medicament din aceeaşi clasă, de fiecare dată când merg la farmacie, iar schimbarea medicamentului prescris duce la pierderea controlului asupra stabilităţii bolii.
Până în prezent, potrivit medicilor de familie, exista o astfel de îngrădire în prescripţiile medicale, dar justificarea alegerii unui anume medicament, adică utilizarea denumirii sale comerciale pe reţetă, trebuia făcută în fişa pacientului sau în registrul de consultaţii, iar acum se implementează şi pe reţetă.
De asemenenea, noul formular de reţetă, în teorie, electronică, dar cu varianta printată, va cuprinde atât telefonul sau faxul medicului, neapărat cu prefixul de ţară, cât şi adresa de email a medicului care prescrie şi semnează reţeta. „Adresa de email şi numărul de telefon sunt date personale care nu ar trebui să apară într-un astfel de document”, a menţionat Dan Medve.
Includerea adresei de email a medicului, numărul de telefon/fax al acestuia precum şi toate celelalte date inserate în cuprinsul reţetei devin obligatorii doar în cazul reţetelor prescrise pentru uz transfrontalier. „Pentru uz intern, niciuna dintre aceste date nu era necesară pe reţetă. Cum să vorbim de reţetă pentru asistenţa transfrontalieră când reţetele eliberate într-un judeţ nu sunt valabile în altul?”, susţin reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie.

Leave a Comment