Medicii sălăjeni prescriu reţete morţilor

 

Aproape 86.000 de lei au fost recuperaţi de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate în urma acţiunilor de control desfăşurate în acest an. „Compartimentul de control al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj a avut anul acesta 81 de acţiuni de control, tematice şi operative. S-au dispus 289 de măsuri, în urma acestor controale, sumele recuperate fiind de 85.992 de lei”, a declarat Marius Tăutu, preşedintele CJAS Sălaj, în cadrul conferinţei de presă de joi, 19 decembrie.
Potrivit acestuia, un audit al Curţii de Conturi a României la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, prin acesta, la CJAS Sălaj a scos la iveală nereguli în decontările serviciilor medicale în valoare de 68.481, iar suma recuperată de instituţia sălăjeană a fost de 48.775 de lei. „Diferenţa între cele două sume o reprezintă analiza Casei a fiecărui caz în parte dispus de Curtea de Conturi, motivând veridicitatea sumelor imputate de către noi. Majoritatea cazurilor se referă la persoane decedate, care aveau dată de deces ireală înregistrată în sistem informatic (SIUI), data de deces fiind ulterioară prescrierii reţetei. Este vorba de reţete în valoare de 9.068 de lei, din care s-au recuperat 7.098 de lei, în cinci cazuri demonstrându-se că, de fapt, persoanele respective erau în viaţă în momentul în care a fost scrisă reţeta, înregistrarea datei decesului în SIUI fiind eronată”, a explicat Marius Tăutu.
De asemenea, sumele imputate Casei au fost şi pentru medicamente eliberate de farmacii cu circuit închis, prin prescrieri de către medici, atât din spital cât şi de familie, pe perioada spitalizării. „Medicul a prescris reţeta pe perioada internării, de obicei se întâmplă în ultima sau în penultima zi de spitalizare. Este adevărat că legislaţia prevede prescrierea reţetei, nu eliberarea, noi motivând că reţeta a fost prescrisă într-adevăr pe perioada internării, indiferent de ce medic, cel de familie sau cel din spital, dar a fost eliberată de farmacie după ce bolnavul a ieşit din spital, aratătând faptul că bolnavul pe perioada spitalizării nu a beneficiat de acele medicamente, eliberate, de fapt după spitalizare. Aceste observaţii au fost acceptate. Deci, practic interdicţia este ca pe perioada spitalizării, bolnavul să beneficieze de medicamente din spital”, a mai spus preşedintele CJAS Sălaj.
Un alt control a evidenţiat o sumă de recuperat de 21.018, în mare parte fiind vorba de reţete pentru pensionarii cu venituri sub 700 de lei. „În aceste cazuri, numai medicul de familie poate elibera reţete medicale pentru aceşti pensionari şi numai motivând cu ultimul talon de pensie şi o declaraţie pe proprie răspundere că nu realizează alte venituri decât din pensie”, a precizat Tăutu. Potrivit acestuia, sumele au fost recuperate de la medici. În nouă cazuri au fost depuse contestaţii, acceptate de Casă, în urma depunerii unor adeverinţe de la Administraţia Financiară, prin care erau evidenţiate veniturile realizate de persoanele vizate.

One Thought to “Medicii sălăjeni prescriu reţete morţilor”

  1. popa tanda

    CAS sa verifice indicatiile de transfuzie sanghina aplicate inclusiv mortilor din UPU Salaj. Doctorul respectiv e de rasul curcilor!

Leave a Comment