Am fost întrebați de mai mulți cititori dacă măștile chirurgicale se pot folosi de mai multe ori. Răspunsurile diferă de la un medic la altul, însă ceea ce trebuie să reținem este că putem face acest lucru doar în situații extreme, de criză, și doar după ce am dezinfectat/decontaminat masca. Dacă masca este vizibil deteriorată/găurită, nu o mai putem refolosi, chiar și după decontaminare. În alte condiții, o mască folosită nu mai poate fi refolosită. Măștile chirurgicale ar putea fi refolosite după igienizare, spun ultimele studii. E bine să le folosiți când ieșiți din casă, chiar pentru o perioadă scurtă. O dată pentru protecția împotriva particulelor încărcate cu virusuri, iar mai apoi, pentru că vă împiedică să vă atingeți involuntar fața, nasul ori buzele. O mască nu mai poate fi refolosită, indiferent de materialul din care este confecționată, după ce au trecut câteva ore sau dacă a fost atinsă cu mâinile contaminate. Brândușa Petruțescu, medic imunolog, spune: „Măștile pot fi refolosite. Va fi un moment când nu vom mai putea să le folosim zilnic, după fiecare expunere. Virusul nu persistă mai mult de patru zile pe suprafața măștii, care e o suprafață destul de repelentă, adică nu menține particule. Masca chirurgicală se poate dezinfecta prin fierbere, timp de trei minute. Sunt studii care arată că fierberea trei minute la 100 de grade reduce doar cu 1 la sută din eficiența măștilor, dar să avem grijă să nu le traumatizăm în timpul fieberii, lăsându-le prea mult în apa fierbinte. Punem masca în apă timp de trei minute, apoi o spălăm cu puțin detergent, limpezim și o lăsăm să se răcească în apă, iar ulterior o punem la uscat”. Măștile mai pot fi lăsate 15 minute într-o soluție de apă cu clor. Pentru că majoritatea produselor pe baza de clor din comerț au hipoclorit în proporție de 5%, soluția se diluează în proporție de 1/10 pentru a obține în final o soluție cu o concentrație de aproximativ 0,5%. Cu toate acestea, indicațiile specialiștilor rămân, deocamdată, contradictorii.
Medicul Adrian Marinescu, de la Institutul “Matei Balș”, explică: „Masca în sine este o măsură de prevenție, dar care are niște indicații. Folosesc masca în momentul în care sunt bolnav și vreau să îi protejez pe ceilalți sau în momentul în care intru în contact cu bolnavi, așa cum se întâmplă în spitale. În rest, masca nu are o utilitate, adică nu există o garanție că mă protejează în raport cu virusul. Dacă merg pe stradă, e extrem de importantă distanțarea socială. Masca este de unică folosință. Nu o poți folosi și a doua zi sau dacă s-a umezit. Sunt niște măsuri clare. E mai bine să nu o folosim dacă nu este nevoie. Legat măștile din bumbac. Aici este o soluție de compromis. Dacă nu am varianta unei măști chirurgicale și vreau totuși să am o barieră, este o variantă și cea confecționată din bumbac. Folosită în aceleași condiții de igienă ca și masca chirurgicală, o singură dată. O pot folosi 3-4 ore. Dacă tușesc sau strănut, împiedică secrețiile, dar limitat. Nu i-aș da o importanță mai mare decât are. Cineva care e pozitiv, poate să îmi transmită chiar dacă eu am mască”, a conchis medicul de la Institutul “Matei Balș” București. În concluzie, este indicat să apelăm la aceste metode doar într-o situație extremă, de criză, atunci când rămânem fără măști. Este valabil și pentru măștile din bumbac, ce nu pot fi utilizate mai mult de câteva ore și doar după ce au fost spălate cu detergent și dezinfectate în apă cu clor. Măștile chirurgicale din comerț sunt catalogate ca fiind de unică folosință, prin urmare, eficiența garantată de fabricant este maximă la o singură purtare, fiind recomandat să le folosim o singură dată, iar după ce au fost atinse de mâinile nedezinfectate, să o aruncăm, după ce am pus-o într-o pungă mică.
Cele mai importante măsuri prin care ne putem proteja de contaminare sunt:
-spălatul pe mâini cât mai des cu săpun, timp de minim 25 de secunde
-utilizarea dezinfectanților (alcool peste 75%, soluție de apa cu clor) a dezinfectanților în formă lichidă și gel pentru mâini și a celor pentru suprafețe, clanțe etc
-evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii dacă mâinile nu au fost spălate cu săpun și dezinfectate
-păstrarea unei distanțe de cel puțin 1,5 – 2 metri față de orice persoană
-purtarea mănușilor și a măștilor de unică folosință atunci când este cazul
-izolarea