Medicii ar putea fi plătiţi în funcţie de performanţă, a anunţat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii. În acest sens, Nicolăescu susţine că medicii urmează să fie scoşi din sistemul bugetar de plată. În opinia specialiştilor măsura este binevenită, însă trebuie elaborate nişte criterii de performanţă aplicate tuturor nediscriminatoriu, astfel încât medicii să nu fie la bunul plac al conducătorilor.
Potrivit medicului Liviu Oroianu, preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj, în principiu, organizaţia pe care o conduce, este de acord cu plata în funcţie de performanţe. Însă în opinia sa nu este corect ca medicii să fie consideraţi bugetari. „În primul rând, nu ştiu dacă este corect ca medicii să fie consideraţi bugetari. Medicii de familie au cabinete private şi au contrat cu Casa de Asigurări de Sănătate, deci sunt prestatori de servicii. De asemenea, medicii din spital au contract prin Spital cu Casa de Asigurări de Sănătate, spitalale având ca sursă de finanţare în plus de la Ministerul Sănătăţii pentru programe şi bani din fonduri proprii,” a explicat Liviu Oroianu. Potrivit acestuia, singurele domenii care sunt într-adevăr bugetare, medicii fiind plătiţi din bani publici sunt serviciile de urgenţă-UPU şi SMURD, serviciile de medicină legală, medicină sportivă şi medicină şcolară. „În principiu, Colegiul Medicilor este de acord cu plata după performanţă, dar trebuie elaborate nişte criterii de performanţă aplicate tuturor nediscriminatoriu, astfel încât medicii să nu fie la bunul plac al conducătorilor. Indiferent de modalitatea de salarizare care se preconizează, considerăm că dacă medicii nu vor fi plătiţi la adevărata valoare vom avea, în câţiva ani, spitale reabilitate la standarde europene fără medici”, a ţinut să sublinieze preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj.
După cum se cunoaşte, la nivel naţional, în ultimii ani au plecat în străinătate aproximativ 14.000 de medici, iar această migrare a forţei de muncă înalt calificată va continua dacă salariile nu vor fi corespunzătoare. „Salariile medicilor rezidenţi sunt extraordinar de mici. Au existat multe cazuri când aceştia au plecat în străinătate din rezidenţiat, neavând posibilitatea de a se întreţine în România, mai ales cei care nu locuiesc cu familiile în centre universitare. Studiile pentru medicul specialist sunt de lungă durată, 6 ani facultatea, iar rezidenţiatul se întinde pe o perioadă de la 3 la 7 ani, în funcţie de specialitate”, a ţinut să precizeze medicul Liviu Oroianu.
„La nivelul judeţului Sălaj, actuala problemă este îmbătrânirea personalului medical. Mai mult de 80 la sută dintre medicii din Sălaj au peste 50 de ani. Culmea ironiei e că şi dacă rămân medici specialişti tineri în ţară, foarte multe posturi din sistem sunt blocate”, a concluzionat preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj.
Ce inseamna performanta: cit mai multi bolnavi tratati, la norma, SAU diagnostice cit mai precise/exacte care sa salveze bolnavul ? Aceste doua obiective ajung foarte repede sa se bata cap in cap ! Daca e primul obiectiv ales ca fiind tinta atunci se va ajunge foarte repede la ce mi-a spus cindva o persoana apropiata: „Fiecare medic are cimirul lui”. Cum sa se atinga al doilea obiectiv daca se ia ca tinta ? Greu: bani/salariu corespunzator la medici, un numar limit de consultatii, pacientii sa se spele cind se dc la consultatie, multe, multe. Nu sint eu capabil sa le stiu pe toate. Ce stiu, ca o paranteza, cu ani in urma actualul ministru al sanatatii, l-a demis pe un cunoscut medic din Cluj, pentru atentie: lipsa de performanta si eficienta in management. Respectivul medic l-a dat in judecata si a cistigat procesul. Este singurul exemplu pe care-l stiu cind binele a invins raul. A, pardon, mai stiu unul: Consiliul Local Zalau nu a arobat magarilor „inalti”preoti din Zalau, sa-si faca iluminat din bugtul local. De laudat atitudinea asta, de laudat..
Daca vor fi platiti in functie de nr. de bolnavi astea sunt in stare sa nu mai plece din spitale la cata foame de bani au, si clar diagnosticul va avea de suferit.