Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii i-a convocat luni, 1 iulie, pe specialiştii din sistemul sanitar la o dezbatere privind proiectele salarizării, statutului spitalelor, pachetului minim de servicii medicale şi al legii malpraxisului. Potrivit lui Chelement Hodiş, preşedintele sindicatului Sanitas Sălaj, în cadrul întâlnirii s-a întocmit un calendar de discuţii, următoarea dezbatere pe marginea proiectelor menţionate urmând să aibă loc peste două săptămâni. „Colegiul Medicilor a renunţat deocamdată la proteste, cel puţin pentru următoarele două luni. Deocamdată se aşteaptă forma finală a proiectelor. Au fost stabilite comisii care lucrează la elaborarea textelor de lege astfel încât să fie acceptate de toate părţile implicate. În prezent, se lucrează la proiectele privind salarizarea personalului din sistemul sanitar şi a pachetelor minime de servicii medicale. De exemplu, legea malpraxisului este aproape de final”, a explicat Hodiş.
Potrivit acestuia, dacă până în septembrie nu se va ajunge la un acord privind forma finală a proiectelor menţionate, s-ar putea recurge la diferite forme de protest, urmând să fie stabilit un calendar al acţiunilor.
Au fost propuse trei grile de salarizare
Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect potrivit căruia salariile medicilor ar putea creşte, însă doar de anul viitor. Conform noului proiect, medicii ar urma să fie împărţiţi în trei categorii. Astfel, cei care vor lucra exclusiv în spitalele publice vor avea un salariu de bază de 2.800 de lei, la care se adaugă unele sporuri. Medicii care vor dori să lucreze şi în privat, la spitalul public vor avea doar jumătate de normă şi doar condiţionat, respectiv să nu plimbe pacienţii de la stat la privat. Însă această condiţie va putea fi verificată abia după emiterea cardului de sănătate. Cea de a treia categorie este cea a profesorilor, care îşi vor negocia salariile direct cu managerii. În schimb, salarizarea rezidenţilor nu a fost stabilită. O variantă ar fi transformarea salariilor acestora în burse, scutite de taxe.