Medicii de familie declanșează proteste la nivel național, pentru a avertiza clasa politică, precum şi instituţiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului naţional de asistenţă medicală primară cu privire la situaţia de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor.
În acest sens, în mai multe judeţe din ţară vor avea loc joi, 2 noiembrie, de la ora 11, pichetări ale sediilor judeţene ale Caselor de Asigurări de Sănătate şi Prefecturii. La nivelul judeţului Sălaj, Asociaţia Medicina Familiei Sălaj nu a anunţat, însă, acţiuni de acest gen.
Protestele vor continua în 15 noiembrie, când medicii de familie au anunţat organizarea unui miting în București, în care vor arăta că „în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical”. Al treilea moment al protestelor va fi la începutul lunii decembrie, când medicii de familie vor notifica Casele județene de sănătate de rezilierea contractului. Această măsură extremă care înseamnă blocarea sistemului va fi aplicată numai dacă până în decembrie decidenții nu răspund solicitărilor medicilor de familie.
„Starea de sănătate a românilor este în continuă depreciere. Suntem pe ultimul loc în Europa în privinţa sistemului de sănătate, cu cea mai mică alocare din PIB pentru sănătate, cea mai slabă investiție în medicina primară, cea mai mare mortalitate infantilă, cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin la femeile de vârsta activă, precum și alte recorduri negative”, se arată într-un comunicat al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, la care sunt afiliaţi şi medicii de familie sălăjeni.
„Atragem atenția tuturor că în zece ani, mai bine de jumătate din localităţile României nu vor mai avea deloc medici de familie. Suntem umiliţi, nu suntem lăsaţi să ne îngrijim pacienţii şi suntem în pragul colapsului. Deşi prezentată ca piatra de temelie a sistemului de sănătate şi o prioritate, medicina de familie este văduvită de aplicarea oricărei strategii, subfinanțată continuu, este discriminata şi împinsă spre distrugere ca profesie independentă”, mai arată sursa citată.