Ordonanţa cu amendamente propuse de producătorii de medicamente la taxa clawback a trecut de votul Comisiei pentru sănătate din Senat, astfel că producătorii au şanse să fie scutiţi de plata unor sume importante către bugetul central.
Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) solicită, prin amendamentul care a primit aviz favorabil de la Comisia pentru sănătate din Senat, ca producătorii să nu mai plătească obligaţiile privind taxa clawback, dobânzi şi penalităţi, pentru perioada cuprinsă între trimestrul IV al anului 2009 şi trimestrul I al anului 2010, în condiţiile în care normele de aplicare pentru instituirea taxei au fost emise de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate începând din iulie 2010.
Un alt lucru cerut de producătorii de medicamente generice ieftine este ca pentru medicamentele cu preţ de producător sub 30 de lei să nu se mai calculeze taxa clawback, pentru a nu fi supuse riscului scoaterii de pe piaţă, fapt care ar afecta consumatorii cu venituri reduse. Şi această solicitare a fost înaintată Comisiei pentru sănătate sub forma unui amendament care a primit, în final, undă verde. De altfel, producătorii susţin că pe piaţa românească sunt aproximativ 700 de medicamente generice ieftine.
De asemenea, producătorii de medicamente au cerut ca taxa clawback să nu fie calculată incluzând şi marjele aduse de farmacii la preţul medicamentelor şi taxa pe valoare adăugată. „Dintr-un produs de 10 lei, eu încasez 7 lei, iar restul de 3 lei înseamnă marja de farmacie şi TVA. Mie, când mi se calculează cât am avut consumul de medicamente şi care este bugetul pentru sănătate, mi se calculează la preţul final, de 10 lei, ceea ce este o aberaţie. Soluţia este ca, de la începutul anului 2013, fiecare producător să plătească taxa clawback la nivel de preţ de producător”, a declarat reprezentantul ARPIM, Sorin Popescu.
Producătorii de medicamente sunt de părere că, prin taxa clawback, în forma instituită de guvernele Boc şi Ponta, sunt puşi să acopere deficitul cronic din bugetul sănătăţii.