O nouă ediţie a Conferinţei de sterilizare va avea loc, la Zalău, în perioada 8-9 mai. Evenimentul, organizat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, are ca temă în acest an „Siguranţa pacientului – Actualităţi în prevenirea infecţiei plăgii chirurgicale”. Potrivit organizatorilor, pe parcursul celor două zile, vor avea loc o serie de comunicări şi workshop-uri, iar printre cei care vor susţine prezentări se numără: Daniela Piţigoi, şef de lucrări, catedra de epidemiologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Delia Hergea, medic primar epidemiolog, Institutul Oncologic „Prof. dr. I.Chiricuţă”sau Ana-Maria Iuonuţ, doctor în medicină, Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca. De asemenea, nu vor lipsi specialiştii medicali din Marea Britanie, care vor prezenta perspectiva europeană asupra importanţei prescrierii corecte a antibioticelor şi a prevenirii infecţiei de plagă chirurgicală, printre aceştia anunţându-şi prezenţa: Gavin Boyd, consultant microbiologist şi Pierre Laloe, precum şi Carole Hallam.
Invitatul de onoare al Conferinţei de sterilizare din acest an, ajunsă la cea de-a V-a ediţie, este profesorul universitar Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş”.
Participanţii vor avea prilejul de a vizita staţia de sterilizare din cadrul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, înfiinţată în anul 2007, printr-un proiect susţinut de fundaţia britanică Medical Support în România, şi care respectă normele şi standardele europene de funcţionare şi validare a procesului de sterilizare. De asemenea, în cea de-a doua zi a Conferinţei, organizatorii au inclus în program şi o vizită la castrul roman Porolissum, cel mai nordic bastion al Imperiului Roman din provincia Dacia. Unic în România, un muzeu în aer liber, castrul este un reper turistic al Sălajului.