Sărbătorile de iarnă, ca toate celelalte sărbători mari, aduc laolaltă cu euforia, pofta de mâncare și pofta de băut, o serie de dezavantaje pe care corpul începe să le simtă în zilele de după festin. Cel mai adesea apare abuzul de alimente, dar nu de puţine ori vorbim şi de cel de alcool, de nicotină, de lipsa de odihnă. Nu doar hainele, care au devenit ceva mai strâmte pe noi, reprezintă primele consecințe negative ale abuzurilor făcute în aceste zile. Acuzăm dureri de cap, deranjamente digestive şi, mai ales, o lipsă de chef de viaţă şi de energie. Din fericire, pentru abuzurile de tot felul, natura a pus la dispoziţie şi remedii eficiente, spun fitoterapeuții. Cu toate acestea, orice supliment alimentar pe bază de plante, chiar și combinațiile de ceaiuri, trebuie administrate cu precauție și având la dispoziție o recomandare din partea unei persoane specializate, respectând cu strictețe dozajul și modul de administrare. Nu trebuie scăpat din vedere faptul că plantele, ceaiurile, tincturile, decocturile și pudrele din plante, ne pot face rău dacă le administrăm haotic, necorespunzător și fără a apela la un sfat specializat. Ceea ce putem face, fără sfatul medicului, este să ne hidratăm corespunzător, să consumăm cât mai multe legume, fructe- cu moderație, supe ușoare, alimente cu conținut redus de grăsime, lactate – iaurturi, în special, naturale, verdețuri și mai ales să facem puțină mișcare în aer liber.
În medicina naturală este foarte bine stabilită ordinea în care trebuie să abordăm excesele din timpul sărbătorilor şi oricare tip de abuz: prima prioritate este detoxifierea sau, altfel spus, curăţarea de otrăvurile acumulate prin mesele copioase, prin expunerea mai mult sau mai puţin voluntară la fumul de ţigară, prin consumul de băuturi alcoolice ş.a.m.d. După ce ne despovărăm de toxine organismul, putem să ne gândim şi cum să ne eliberăm de kilogramele în plus, de ţesutul adipos care a luat locul celui muscular şi, nu în ultimul rând, de tirania poftei de mâncare, amplificată sau chiar scăpată de sub control, pe perioada fripturilor şi a cozonacilor. Dar să ne concentrăm mai întâi asupra detoxifierii, care va începe – cum altfel? – de la hrana pe care o consumăm zi de zi.
Alimentele amare
Mai uşor decât să cădem pradă frustrării, tăind brusc de pe listă toate mâncărurile care ne plac, dar sunt nocive pentru sănătate şi pentru greutatea corporală, este să introducem, pentru început, în dieta noastră, nişte super-alimente. Iar alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de comando, menită să salveze organismul din situaţiile delicate şi care au un rol extrem de important în menţinerea şi recâştigarea echilibrului fiziologic al organismului. Salata verde – are un gust amar nu foarte pronunţat, motiv pentru care este excelent tolerată chiar şi de gurmanzii pretenţioşi, putând fi consumată fără efort, în cantităţi mari. 200 de grame de salată consumate zilnic sunt un ajutor preţios pentru tubul digestiv împovărat de toxine şi reziduuri, acţionând ca o mătură care antrenează şi dă afară toate deşeurile nocive. Salata verde trebuie consumată de măcar 2 ori pe zi, fie ca aperitiv, fie ca adaos la felul de mâncare principal, fiind un excelent remediu pentru curăţarea colonului, pentru alcalinizarea sângelui, pentru eliminarea radicalilor liberi.
Andivele – le găsim în mai toate supermarketurile, fiind un aliment consumat cu predilecţie pe timp iarnă. Puţini ştiu că, de fapt, andivele nu sunt altceva decât o varietate de cicoare, culeasă la puţin timp după ce i-au dat frunzele. Se consumă căpăţânile tăiate pe lungime, condimentate cu oregano, cu lămâie, ulei de măsline şi puţină sare. Gustul lor amar este puternic, dându-le un extraordinar efect drenor pentru vezica biliară şi ficat. Marii amatori de grăsimi, persoanele cu predispoziţie spre calculi sau crize biliare ar trebui să-şi facă un obicei din a consuma andive, care îi vor ajuta din plin pentru recâştigarea sănătăţii.
Uleiul extra-virgin de măsline – gustul său amărui provine de la o substanţă numită oleuropeină, care este un adevărat inamic al colesterolului şi un prieten al imunităţii. Apoi, aşa numitele grăsimi prietenoase, care reprezintă mai mult de 90% din masa uleiului extravirgin de măsline, curăţă vasele de sânge de depunerile de colesterol şi trigliceride, ajută activitatea cardiacă şi circulaţia vasculară. Se recomandă consumul acestui ulei, nepreparat termic, mai ales marilor amatori de carne, de dulciuri cu grăsimi hidrogenate sau de prăjeli. Castraveţii bulgăreşti – se mai numesc şi castraveţi de seră, distingându-se prin forma lor cilindrică şi coaja groasă, de un verde închis. Tocmai această coajă, cu gustul uşor amărui, este cea care le dă efectul vindecător şi detoxifiant pentru care îi recomandăm. Ca atare, atunci când sunt puşi în salată, castraveţii nu vor fi decojiţi, ci doar spălaţi cu multă atenţie şi curăţaţi de eventualele părţi stricate. Între altele, coaja castraveţilor conţine o enzimă numită tripsină, care ajută la digestia şi metabolismul grăsimilor, la ţinerea sub control a colesterolului şi, foarte important, la reglarea glicemiei. De altfel, reglarea glicemiei este un subiect atât de important pentru greutatea corporală şi pentru sănătate, încât în cele ce urmează îi vom acorda o atenţie specială.
Atenţie la indicele glicemic al alimentelor!
Cozonac, şampanie, bere, ciocolată, cremă de vanilie, fursecuri, bezele… – această enumerare nu este vreun meniu de Crăciun sau Revelion, ci o listă a alimentelor cu un indice glicemic foarte mare şi, ca atare, extrem de periculoase pentru pancreas şi pentru greutatea corporală. Dar ce este acest indice glicemic? Indicele glicemic (prescurtat IG) este un sistem de măsurare al zaharurilor din alimente, pe o scară de la 0 la 100, în funcţie de viteza cu care fiecare aliment ne creşte glicemia. Alimentele care au un indice glicemic ridicat eliberează cantităţi foarte mari de zahăr în sânge, într-un timp scurt, motiv pentru care cresc rapid glicemia, suprasolicită pancreasul, cresc exponenţial apetitul (mai ales pentru dulciuri) şi duc la formarea accelerată a depozitelor de grăsime. În schimb, s-a dovedit ştiinţific că alimentele cu IG scăzut menţin constant nivelul glicemiei, previn suprasolicitarea pancreasului, încetinesc formarea depozitelor inestetice de grăsime, previn apariţia diabetului zaharat. Totodată, aceste alimente cu indice glicemic mic sunt eficiente în menţinerea sau chiar reducerea greutăţii corporale, deoarece controlează apetitul alimentar şi oferă senzaţia de saţietate timp îndelungat. Adoptarea unui regim alimentar bazat pe consumul alimentelor cu IG scăzut este secretul slăbitului natural după sărbători, deoarece nu ne supune la caznele înfometării, ci ne ajută prin reglarea naturală a senzaţiei de foame.
Plantele detoxifiante
Sunt ajutorul cel mai rapid de care putem beneficia după sărbători, atât pentru a slăbi, cât şi pentru a ne repune pe direcţia cea bună digestia şi metabolismul. Iată, în continuare, trei plante extrem de eficiente, recomandate cu predilecţie în această perioadă: Extractul de anghinare – este genul de remediu pe care persoanele cu probleme digestive, hepatice sau biliare este bine să îl aibă mai mereu la îndemână. Principala ţintă a extractului din frunzele acestei plante este dischinezia biliară (fierea leneşă), care are adesea drept complicaţii calculii biliari, dar şi indigestiile, constipaţia, migrenele şi un întreg lanţ de afecţiuni şi tulburări, care toate pornesc doar de la acest mic rezervor din corp, care este vezica biliară. Şi trebuie spus că medicina alopată are prea puţine soluţii pentru afecţiunile biliare, pe care însă anghinarea le rezolvă ca nici un alt remediu. Tratamentul tulburărilor hepatice şi biliare cu anghinare se face în cure de lungă durată (minimum 30 de zile), timp în care se administrează extractul, câte 150-300 de miligrame luate cu un sfert de oră înainte de fiecare masă. În timpul curei cu anghinare, se va evita consumul de prăjeli, cafea şi ceai negru (mai ales pe stomacul gol), dulciuri concentrate. mai sunt de folos ceaiurile de mentă, chitosanul, ceaiul de sunătoare, ceaiurile digestive, ceaiului verde sau ceaiului din ghimbir proaspăt, însă toate consumate cu moderație și în niciun caz cu adaos de zahăr.
Hidratarea
Mai ales după excesele din timpul sărbătorilor, rinichii, care sunt o cale foarte importantă de eliminare a deşeurilor metabolice, sunt în mod special afectaţi. De aceea trebuie să le acordăm şi lor o atenţie specială, mai ales dacă ne ştim predispuşi la afecţiuni reno-urinare. Iar cea mai simplă modalitate de curăţare şi stimulare a rinichilor este aşa-numită cură hidrică, care va fi făcută imediat după sărbători. În timpul acestei cure, se beau 1-1,5 litri de lichid, dimineaţa după trezire, şi încă 1 litru sau chiar 2 litri (dacă ne expunem mult la frig sau dacă facem sport) pe timpul zilei. Procedeul se face vreme 10-15 de zile, iar principalul lui scop este accelerarea eliminării reziduurilor metabolice, prevenirea litiazei urinare sau a infecţiilor reno-urinare, care ar putea apărea pe fondul scăderii imunităţii. Cum spuneam, pe timpul acestei cure se consumă între 2 şi 3,5 litri de lichid zilnic, în reprize. Iar în ceea ce priveşte lichidele pe care le putem consuma, meniul este destul de variat, aşa cum vom vedea:
Limonada – se prepară casnic, din suc de lămâie, miere şi, eventual, coajă de lămâie rasă fin (foarte bine spălată în prealabil) – este un excelent diuretic şi stimulent imunitar local pentru rinichi. Sucul de portocale – ne referim la cel obţinut casnic, cu ajutorul storcătorului şi consumat proaspăt, care este în mod special recomandat celor cu predispoziţie la calculoză renală. Conform cercetărilor făcute de Asociaţia Americană a Urologilor, „un pahar de suc de portocale pe zi previne formarea sau refacerea pietrelor la rinichi”. Cel mai eficient este sucul de portocale pentru prevenirea formării oxalaţilor şi a uraţilor, care sunt dizolvaţi efectiv de către acidul citric şi de alte substanţe conţinute de către portocală, care este mai eficientă în acest sens decât suratele ei lămâile, mandarinele sau grepfrutul. Mai ales persoanele care au predispoziţie la calculi renali este bine să consume zilnic jumătate de litru – un litru de suc de portocale, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză. Apa minerală – se recomandă apele plate (necarbogazoase), nu foarte bogate în minerale şi cu compoziţia lor chimică naturală, fără adaos de CO2. Ceaiurile, siropurile naturale consumate cu moderație, sucurile din fructe și, bineînțeles, apa, ne vor ajuta să trecem cu bine peste aceste stări care vin în această perioadă.