În urma unui proces de colectare de date de la toate unităţile spitaliceşti cu secţii de obstetrică-ginecologie şi neonatologie din ţară, demarat la începutul anului, Ministerul Sănătăţii a alocat peste 7 milioane de euro pentru achiziţia a 597 de incubatoare.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi Spitalul Orăşenesc „Prof. dr. Ioan Puşcaş” Şimleu Silvaniei ar putea fi dotate cu incubatoare în cadrul programului „Mama şi copilul”, derulat de către Ministerul Sănătăţii. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, cele două unităţi medicale din judeţ au raportat un necesar de şase incubatoare, solicitare ce a fost transmisă, ulterior, Ministerului. „La SJU Zalău există, în prezent, nouă incubatoare, fiind solicitate încă patru. Unitatea spitalicească din Şimleu deţine două astfel de aparate medicale şi a cerut să i se mai aloce încă două. Nu ştim încă dacă şi câte incubatoare vor ajunge în judeţ”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj.
Statisticile celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ arată că în 2015, la SJU Zalău au venit pe lume 1.836 de bebeluşi, 210 dintre aceştia fiind prematuri. „La Şimleu, anul trecut au văzut lumina zilei 146 de nou-născuţi, 16 născuţi prematur. Pentru a putea face faţă situaţiilor în care micuţii se grăbesc să vină pe lume, am solicitat să ni se asigure încă două incubatoare, pe lângă cele două din dotare. De menţionat că, anual, câteva zeci de paciente însărcinate care se prezintă la Camera de Gardă din oraş cu complicaţii ori risc de naştere prematură sunt trimise la Zalău”, a precizat Mihail Vigu, purtătorul de cuvânt al spitalului de sub Măgura.
Spitalele din ţară au nevoie de aproape 600 de incubatoare
La nivel naţional, spitalele au raportat un necesar de 597 de incubatoare, pentru acoperirea acestuia Ministerul Sănătăţii alocând un buget de 33 milioane de lei, adică echivalentul a peste 7,3 milioane de euro. Din totalul incubatoarelor ce vor fi achiziţionate prin programul „Mama şi copilul”, 132 vor acoperi necesarul celor nouă spitale aflate în subordinea Ministerului, iar 465 vor fi destinate celor 114 unităţi spitaliceşti din ţară, a anunţat ministrul Patriciu Achimaş-Cadariu.
Normele legale în vigoare precizează că spitalele publice din reţeaua autorităţilor locale au obligaţia de a contribui la achiziţionarea aparaturii medicale cu fonduri de minim 10 la sută din valoarea totală a achiziţiei. După alocarea acestei cofinanţări, Ministerul Sănătăţii pune la dispoziţia diferenţa de 90 la sută din fondurile necesare achiziţiei incubatoarelor.
Programul „Mama şi Copilul” reprezintă o prioritate asumată la nivel strategic, atât din perspectiva dezvoltării asistenţei medicale pentru nou-născuţi, a screening-ului prenatal, cât şi a diferitelor tipuri de servicii medicale necesare deopotrivă mamei şi copilului, susţin oficialii Ministerului.
Iniţiativa legată de dotarea tururor spitalelor cu incubatoare reprezintă doar începutul unui demers mai amplu în marja programului „Mama şi Copilul”. În acest sens, Ministerul Sănătăţii va elabora până la data de 1 iunie 2016 un Plan de Acţiune realist şi eficient, care să identifice şi să acopere principalele nevoi în domeniu. Planul de Acţiune va îngloba informaţii şi propuneri din rândul specialiştilor în domeniul sănătăţii, dar şi al societăţii civile implicate în zona de sănătate a mamei şi copilului.
Pentru a asigura efectivitatea acestui demers vor fi organizate în perioada martie – mai 2016, o serie de întâlniri strategice la nivelul centrelor universitare” – precizează Ministerul Educaţiei, într-un comunicat de presă.