Mita din spitalele românești este și în prezent un subiect sensibil în rândul pacienților. Despre atențiile „în plic” acordate medicilor din unitățile spitalicești din România se discută de ani de zile și au fost aspru criticate în spațiul public. Cu toate acestea, a apărut posibilitatea ca pacienții să completeze formulare pentru a reclama dacă le-a fost cerută șpagă sau dacă au simțit că ar trebui să ofere astfel de atenții personalului medical.
Date de acest fel sunt preluate de către Ministerul Sănătății, însă nu sunt prelucrate în vreun anumit fel pentru a ajunge în rândul publicului. În ciuda acestui fapt, acestea sunt colectate și interpretate de o platformă. Lunar, prin intermediul acesteia, sunt publicate datele privind situația spăgilor solicitate pacienților la nivelul unităților spitalicești din fiecare județ al țării prin intermediul unor grafice.
Câți sălăjeni mai merg cu plicul la spital?
Potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul graphs.ro, incidența privind șpaga în spitalele din Sălaj este de 3.93% în luna ianuarie 2025, mai mică față de luna decembrie 2024, când aceasta era de 4.44%. Procentul din județ este mai mic decât media națională de 4.47% și printre cele mai reduse la nivel național. Rata mitei a crescut ușor în România în prima lună a acestui an. În Sălaj, incidența este mai mică decât în județele vecine, precum Bihor, Satu Mare, în timp ce clujenii au cea mai redusă incidență din întreaga țară.
De asemenea, la nivelul județului este remarcată o scădere aproape lunară privind numărul de persoane cărora le-a fost solicitată vreo atenție în unitățile medicale sălăjene.
Care este situația pentru spitalele din Sălaj?
„Harta Șpăgii” scoate la iveală data importante privind situația șpăgii din spitalele sălăjene de unde au fost recoltate date. În acest caz se regăsesc Spitalul Județean de Urgență din Zalău, Spitalul Orășenesc din Jibou, Spitalul Orășenesc „Ioan Pușcaș” din Șimleu Silvaniei și Spitalul de Boli Cronice din Crasna. La întrebarea „Dacă vi s-au solicitat bani sau alte tipuri de recompensații de către personalul medical, doriți să sesizați acest fapt?, nouă sălăjeni au răspuns cu „Da”. Dintre aceștia, șapte în cadrul unității din Zalău, iar două la Jibou, potrivit graphs.ro. Mai mult, nu au fost raportate răspunsuri pentru unitățile medicale din Șimleu și Crasna.
[…] însă nu sunt prelucrate în vreun anumit fel… Articolul Harta șpăgii în spitalele românești. Câți sălăjeni au oferit atenții? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]