Peste 600 de sindicalişti din Sănătatea sălăjeană protestează miercuri, 11 octombrie, la locul de muncă, prin purtarea de banderole cu însemnele Federaţiei Sanitas. Prin demersul lor, lucrătorii din sistemul sanitar vor să atragă atenţia factorilor responsabili asupra inechităţilor salariale create de recentele ordononaţe de urgenţă ce reglementează salarizarea din Sănătate. Este vorba, precizează Chelement Hodiş, liderul Sanitas Sălaj, despre OUG 20/2016 şi OUG 43/2016, care creează un tratament discriminatoriu între structurile profesionale şi pe care lucrătorii îl contestă, pentru că toţi sunt angajaţii aceleiaşi persoane juridice: “Angajaţii cu studii postliceale, deşi efectuează aceleaşi prestaţii de îngrijiri precum colegii lor cu studii superioare, dar sunt remuneraţi cu circa 800 de lei mai puţin. Dezavantajaţi de actele normative sunt şi personalul TESA şi cel administrativ, angajaţii din creşe şi grădiniţe, precum şi cei din unităţile de asistenţă socială şi medico-sociale, care au fost exceptaţi din grilele de salarizare”.
La greva japoneză vor lua parte salariaţi ai unităţilor cu paturi din judeţ, ai Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj şi ai unităţilor de asistenţă socială de la Crasna şi Bădăcin. În total, peste 600 de sindicalişti au semnat pentru declanşarea protestelor. Dacă se va ajunge la grevă cu întreruperea activităţii, cei care nu vor munci nu vor fi remunerate pentru perioada în cauză.
Potrivit sursei citate, greva japoneză de miercuri va fi urmată, săptămâna viitoare, de greva de avertisment, cu întreruperea activităţii timp de doiă ore, pentru ca în 31 octombrie să fie declanşată greva generală.