Situaţie îngrijorătoare în judeţ, după ce tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu rujeolă. Dacă în primele nouă luni ale anului, Sălajul raporta opt cazuri de rujeolă, în prezent, numărul persoanelor care au contactat această boală a ajuns la 18. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, cei mai mulţi dintre bolnavi sunt copii şi provin din mediul rural. Niciunul nu fusese vaccinat.
„Până la finalul lunii septembrie, aveam opt cazuri, şase într-o comunitate din Poiana Blenchii, iar două identificate la un tânăr ce studiază în Târgu Mureş şi la un altul care face facultatea în Cluj-Napoca”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. Dacă o perioadă, lucrurile s-au liniştit, reprezentanţii Direcţiei oferind asigurări că judeţul este „curat”, în 10 octombrie a fost confirmat un nou caz de rujeolă. De atunci şi până în prezent, 10 copii au primit acest diagnostic.
Potrivit oficialului DSP Sălaj, patru dintre pacienţi sunt zălăuani, trei sunt domiciliaţi în Bucureşti, dar au fost diagnosticaţi în Zalău, unde se aflau în vizită la rude, iar trei provin din mediul rural, mai exact Buciumi, Adalin (comuna Dragu) şi Huseni (comuna Crasna).
În ceea ce priveşte vârsta acestora, şase au vârste sub un an, iar patru au între un an şi opt ani, a mai precizat sursa citată, adăugând că niciunul nu fusese vaccinat ROR.
Campania antivaccinare din ultimii ani, problemele de ordin administrativ şi refuzul tot mai frecvent al părinţilor de a-şi imuniza copiii au dus la explozia numărului de cazuri de rujeolă din 2016. România a fost lovită de cea mai gravă epidemie din ultimii ani, soldată cu şase decese. Până la finele lunii octombrie, în ţara noastră fuseseră confirmate 935 cazuri de rujeolă, cu 149 de cazuri mai mult față de ultima raportare.
Directorul DSP Sălaj a tras un semnal de alarmă cu privire la acei părinţi care refuză cu bună ştiinţă să îşi vaccineze copiii, punând, astfel, în pericol, nu doar sănătatea pruncilor lor, ci şi a celorlalţi din jur. „Nu există nicio altă măsură mai bună de prevenţie decât vaccinarea”, a explicat Marincaş, cu menţiunea că în acest moment, dozele de vaccin ROR sunt suficiente.
Rujeola este o boală eruptivă contagioasă care afectează mai ales copiii, fiind provocată de un virus, ce se transmite în mod direct în cursul tusei sau strănutului unui subiect bolnav de rujeolă.
Perioada de incubație durează între 7 și 18 zile, debutul fiind brusc și virulent, cu febră ce poate depăși uneori 39 C, la care se adăugă indispoziția, inapentența, durerile de cap, iar la scurt timp și semnele unei infecții respiratorii şi erupţie sub forma unor puncte roşii.