Donarea de sânge, de la beneficii și până la salvarea de vieți

Persoanele dornice și apte pentru a dona sânge au parte de o mulțime de beneficii. Fie că este vorba de sănătatea proprie, fie pentru persoanele aflate la nevoie, donarea de sânge este un act care poate contribui semnificativ în a face un bine și de a salva vieți. Cu atât mai mult, cei care decid să facă acest gest, au parte de tichete de masă, o zi liberă de la muncă sau chiar reduceri la plata impozitelor.

Pentru fiecare donare, românii sunt recompensați cu tichete de masă în valoare de 280 de lei. De asemenea, donatorii au parte de o zi liberă la job, iar elevii și studenții au parte de adeverințe pentru motivarea absențelor. Odată pe an, persoanele donatoare pot beneficia de un set complet de analize de biochimie gratuit la Centrele de Transfuzie Sanguină. La minim trei donări în intervalul unui an, cei care aleg să facă acest lucru pot avea parte de o reducere a impozitului pe clădiri și terenuri. Cât despre beneficiile pentru sănătatea corpului uman, sângele este împorspătat, imunitatea organismului crește, iar rezistența la șocuri se amplifică în urma donării. Mai mult, riscurile de paralizie și accidente vasculare scad cu până la 30%.

Cu toate acestea, scopul principal este cel de a salva vieți și de a ajuta persoanele care au nevoie de sânge. Cu siguranță aceasta este satisfacția fiecărei persoane, ajutându-și aproapele aflat în situații dificile. Iar apelurile lansate în public au apărut de-a lungul timpului prin prisma nevoii de sânge în spitale, inclusiv la nivelul județului.

Lună de lună, echipa mobilă ajunge în mai multe localități

Lunar, în Sălaj, personalul medical al Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj se deplasează în mai multe localități din județ pentru a ajunge în comunități. În această lună, echipa mobilă va ajunge în data de 11 februarie la Nușfalău, 12 februarie la Cehu Silvaniei, 26 februarie la Șimleu Silvaniei și 27 februarie la Jibou. Cu atât mai mult, cei dornici se pot prezenta și la Centrul din Zalău.  Până în prezent, echipa a ajuns deja la Crasna și la Marca, în primele zile ale lunii.

De ce trebuie să ții cont dacă donezi sânge

Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să fie perfect sănătoase și cu o greutate de peste 50 de kg. Hidratarea este importantă înainte de donare, iar cu atât mai mult, donatorii trebuie să aibă parte de un mic dejun ușor și bogat în glucide și proteine. În dimineața donării este recomandată consumarea unei felii de pâine prăjită, biscuiți, fructe, legume sau chiar un iaurt. Mai mult, aceștia trebuie să evite fumatul și consumul de băuturi aloolice. Odihna înainte de donare este importantă, iar igiena corporală trebuie să fie una corespunzătoare. Prezentarea donatorului la centrele de donare se va face în baza unui act de identitate.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate, cele care alăptează sau cele care sunt la menstruație. Mai mult, nu pot dona persoanele care, în ultimele șase luni, au avut mai mulți pateneri sexuali, sex neportejat sau care au întreținut relații intime cu persoane de același sex.

Recomandări după donarea de sânge

În urma donării, sunt necesare reapusul, odihna, evitarea efortului fizic, conducerea mașinii, iar fumatul este nerecomandat timp de două ore. În schimb, este necesar consumul de lichide, iar alimentele meselor să fie bogate în proteine animale, precum ouă sau carne.

Importanța acestui gest

Donarea de sânge este singura soluție pentru a putea face față nevoilor de sânge și elemente ale acestuia necesare terapeuticii transfuzionale. Zi de zi, medicii efectuează intervenții chirurgicale care salvează viețile oamenilor sau o prelungesc datorită celor care au donat.

One Thought to “Donarea de sânge, de la beneficii și până la salvarea de vieți”

  1. […] românii sunt recompensați cu tichete de masă în valoare de… Articolul Donarea de sânge, de la beneficii și până la salvarea de vieți apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Leave a Comment