Ministerul Sănătăţii a publicat recent lista actualizată a candidaţilor înscrişi la sesiunea concursului de Rezidenţiat ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, respectiv în 15 noiembrie. Din Sălaj, la centrul de concurs de la Cluj – Napoca, sunt înscrişi 13 candidaţi, majoritatea dintre aceştia pentru domeniul medicină.
Concursul de rezidenţiat pe loc şi pe post în medicină, medicină dentară şi farmacie, va fi sub forma unui test – grilă cu 200 de întrebări, pentru fiecare domeniu, durata fiind
de patru ore. Acesta se va susţine în centrele universitare, respectiv: Bucureşti, pentru posturile publicate în Bucureşti şi judeţele Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Bucureşti şi Constanţa, Craiova, pentru posturile publicate în judeţele Braşov, Dolj, Gorj, Olt şi Vâlcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Craiova şi Braşov, Iaşi, pentru posturile publicate în judeţele Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Iaşi şi Galaţi, Târgu Mureş, pentru posturile publicate în judeţele Bistriţa -Năsăud, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu şi pentru locurile publicate în centrele universitare Târgu Mureş şi Sibiu, Timişoara, pentru posturile publicate în judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi pentru locurile publicate în centrele universitare Timişoara şi Arad şi Cluj, pentru posturile publicate în Alba, Bihor, Cluj, Maramureş, Sălaj, Satu Mare şi pentru locurile publicate în centrele universitare Cluj – Napoca şi Oradea.
Înscrierile pentru rezidenţiat au avut loc până în data de 23 octombrie, la direcţiile de sănătate publică sau la ministerele cu reţea proprie, după caz.
La centrul universitar Cluj – Napoca sunt înscrişi 13 candidaţi din Sălaj, majoritatea pentru domeniul medicină, respectiv 11 cadidaţi, doi pentru farmacie şi unul pentru medicină dentară.
Punctajul minim de promovare reprezintă 60 la sută din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul. Departajarea candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil se face prin susţinerea unei probe suplimentare de departajare. Această probă constă în 100 de întrebări din tematica şi bibliografia aprobate, de tip complement multiplu, alcătuite cu 24 de ore înainte de susţinerea probei, într-un sediu securizat. Această probă va avea loc în 21 noiembrie, în centrul universitar în care s-a desfăşurat concursul. Corectura se face în mod electronic în sala de concurs, în prezenţa candidaţilor. Rezultatele sunt folosite pentru alcătuirea unei ierarhizări a candidaţilor care au obţinut punctajul maxim posibil. Candidaţii care nu se prezintă la proba de departajare figurează în clasificare în ordine alfabetică, după ierarhizarea candidaţilor care au susţinut proba de departajare. Pentru susţinerea probei de departajare nu se percepe taxă.
Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv.
Rezidenţii au obligaţia să efectueze pregătirea şi să susţină examenul de specialist în specialitatea pentru care au optat, în maximum cinci ani de la data încheierii programului de pregătire. Rezidenţii pot efectua cumul de funcţii numai în condiţiile respectării integrale a curriculei şi a programului de pregătire stabilit pentru toţi rezidenţii.