Astăzi este marcată Ziua mondială a diabetului, iar vestea proastă este că Sălajul se numără printre județele unde incidența diabetului și a obezității a crescut îngrijorător în ultimii ani.
Îngrijorător este că printre pacienții cu diabet și obezitate sunt tot mai mulți tineri, adolescenți chiar. Cine e de vină? Alimentația haotică, dezechilibrele nutriționale, consumul de mâncare de tip „fast food”, băuturi răcoritoare, consumul exagerat de dulciuri și lipsa mișcării, toate acestea alcătuiesc principalii factori care conduc la apariția diabetului și obezității, a declarat pentru Magazin Sălăjean Daniela Zaharie, medicul primar cu specializarea diabet, nutriție și boli metabolice în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Zalău. Potrivit medicului sălăjean, echilibrul nutrițional, reducerea consumului de dulciuri, respectarea unui regim alimentar corect, evitarea exceselor alimentare și a consumului de alimente nepotrivite, toate acestea pot preveni apariția diabetului și a obezității. Un alt factor important pentru prevenirea acestor boli este mișcarea, iar sedentarismul este cel care face ca diabetul să fie depistat la tot mai mulți adolescenți.
Obezitatea, un fenomen?
Problemele de greutate ale populației sunt evidente, arată datele statistice ale medicilor de familie sălăjeni. Este de ajuns să ne uităm pe stradă pentru a vedea copii obezi, adolescenți cu greutatea mult peste limita specifică vârstei lor, iar principalul vinovat pentru apariția acestor probleme este în primul rând dezechilibrul alimentar, consumul de alimente nepotrivite și lipsa mișcării. „Rămâi stupefiat când vezi tot mai mulți părinți că le dă la copii de un an sau doi fast food. Și asta se întâmplă aproape zilnic. Te îngrozești de ceea ce vezi”, a spus în nenumărate rânduri medicul de familie Olimpia Moigrădean.
[…] Astăzi este marcată Ziua mondială a diabetului, iar vestea proastă este că Sălajul se numără printre județele unde incidența diabetului și a obezității a crescut îngrijorător în ultimii ani. Îngrijorător este că printre pacienții cu diabet și obezitate sunt tot mai mulți tineri, adolescenți chiar. Cine e de vină? Alimentația haotică, dezechilibrele nutriționale, consumul de mâncare de tip „fast food”, băuturi răcoritoare, consumul exagerat de dulciuri și lipsa mișcării, toate acestea alcătuiesc principalii factori care conduc la apariția diabetului și obezității, a declarat pentru Magazin Sălăjean Daniela Zaharie, medicul primar… Citeste mai mult […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]