Deodorantul, un produs de care cei mai mulţi dintre noi nu ne putem lipsi în nicio zi, ascunde în compoziţia lui o listă întreagă de compuși, substanțe chimice care ne pot pune sănătatea în pericol, potențialul efect dăunător fiind suficient de bine dovedit încât ar trebui să ne pună pe gânduri. Fie că este vorba despre produsele de tip spray, stick (deo solid) sau roll-on (cu bilă), medicii şi specialiştii au atras în nenumărate rânduri atenţia asupra unor compuşi folosiţi la fabricarea acestor produse care fac parte din igiena noastră cotidiană. Chiar dacă trebuie acceptat şi asumat faptul că un deodorant fabricat la scară industrială este un produs chimic, problema vine din faptul că multe din substanţele folosite au un potenţial uriaş de îmbolnăvire a organismului uman, dereglând funcţii şi afectând organe prin efectul pe care îl au în timp.
Odată aplicate pe piele, substanţele conţinute ajung în scurt timp în epidermă şi în derm, fără să ocolească glandele sudoripare a căror activitate este sub influenţa directă a sistemului nervos, iar de acolo şi până în sânge, drumul este drept şi scurt. Este greu de crezut că vom renunţa vreodată la aceste produse, înlocuindu-le cu reţetele bunicii care ne spun să folosim bicarbonatul sau, pur şi simplu, să nu mai utilizăm deodorante. Însă este bine să încercăm măcar să alegem, dintre toate produsele care conţin, fără excepţie, substanţe periculoase, pe cele mai puţin nocive. Un procent de 30 la la sută dintre produsele analizate conțin BHT o substanță cu potențial carcinogen (care pot fi răspunzătoare pentru apariţia temutelor carcinoame), în timp ce 23 la sută dintre produsele analizate conțin clorhidrat de aluminiu, o substanță cu potențial toxic ridicat asupra sistemului nervos central şi a altor organe. Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat un studiu în cadrul Campaniei naţionale de informare şi educare “Să învăţăm să gândim în termeni chimici”.
APC a achiziționat din marile magazine 31 de deodorante tip roll-on, produse de sub mărci diferite, în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora. Analiza a fost realizată de către o echipă de experţi ai Consiliului Consumatorilor din Danemarca care lucrează în cadrul unui proiect intitulat “Gândeşte în termeni chimici”, menit să-i ajute pe consumatori să evite substanţele chimice cu potenţial nociv din produsele cosmetice. Copiii şi femeile gravide reprezintă categoriile de consumatori cele mai expuse şi vulnerabile la substanţele chimice din produsele destinate satisfacerii nevoilor de bază. Alegerea unui produs cosmetic destinat combaterii neplăcerilor cauzate de transpiraţie nu pare, la prima vedere, un lucru foarte complicat, având în vedere multitudinea ofertelor, campaniile publicitare agresive şi de cele mai multe ori lipsite de adevăr. Câţi dintre noi stăm să analizăm substanţele chimice, cu denumiri care conţin câte 15 litere din care nu înţelegem aproape nimic? Este, până la urmă, şi aceasta, o strategie bine pusă la punct, un camuflaj perfect care, sub aparenţa legalităţii, ne prezintă nişte denumiri pe care nici nu le putem pronunţa fără să ofere o altă informaţie care să poată fi şi înţeleasă, nu doar citită.
Parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet sau alte afecţiuni grave. De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare.
Triclosanul este o substanţă antifungică şi antibacteriană, regăsită în 7 la sută dintre produsele analizate, care poate modifica nivelul estrogenului în organismul unei femei, provocând apariţia unor trăsături masculine (creşterea masei musculare, mărirea pilozităţii în zone cum ar fi faţa, mâinile, pieptul etc), iar în cazul bărbaţilor să crească nivelul testosteronului din organism, provocând sensibilităţi fizice sau psihice, stări de nervozitate şi irascibilitate.
Totodată, poate crește rezistența la bacterii și este potențial carcinogen.Utilizarea triclosanului în produsele cosmetice a fost restrânsă de Comisia Europeană în 2014. Deodorante în care se regăseşte triclosan sunt Adidas 24h Deo Stick (bărbătesc), Nectar of Beauty 24 h (Carrefour), destinat femeilor. BHT (Hidroxitoluen butilat) există în 29 la sută dintre produsele analizate. Este un compus chimic utilizat ca antioxidant în produsele cosmetice, cu rol de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacțiilor chimice cu oxigenul.
BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentrații mari și apariția de tumori,poate produce astm și probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen şi posibil perturbator al sistemului endocrin.Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte BHT sunt Adidas 24h Deo Stick Pure Game, Dove Men + Care Cool Fresh, Intesa Pour Homme Deodorant Freschezza Delicata , Malitia Profumo D’Instesa Uomo Vetyvet, Rexona Men MotionSense Invisible Black+White 48h. Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte BHT sunt Adidas 6 in 1 Cool & Care 48h, Bionsen Caringtouch Gentle & Soothing 24h, Dove natural touch dead sea minerals 48h, Nivea Invisible for Black & White 48h. Siloxani (ciclopentasiloxan, cyclomethicone) sunt ingrediente pe bază de silicon şi sunt folosiţi în industria cosmetică pentru a înmuia, netezi şi hidrata, motiv pentru care se regăsesc în cremele hidratante, pentru a facilita alunecarea deodorantelor solide pe piele. Sunt suspectaţi pentru producerea de perturbări ale sistemului endocrin, imunitar şi aparatului reproducător. Sunt nocive pentru mediul înconjurător.
Ciclopentasiloxan (există în 13 la sută dintre produsele analizate) se regăseşte în Dove Men Care Cool Fresh, Gillette Endurance High Performance Arctic Ice 48h, Rexona Men MotionSense Invisible Black White 48h, Deodorantele tip roll on pentru Dove natural touch dead sea minerals 48h în timp ce Cyclomethicone (există în 10 la sută dintre produsele analizate), se găseşte în Mennen Speed Stick Gel 48h, Lady Speed Stick Pro 5 in 1 48h şi Nivea Invisible for Black & White.
Aluminiu- un metal responsabil pentru bolile hepatice, osoase ori afecţiuni cerebrale
Un alt compus chimic deosebit de periculos pentru sănătate este Clorhidratul de aluminiu (există în 23 la sută dintre produsele analizate), un ingredient cu rol de antiperspirant, astringent şi deodorant, un compus de bază al acestor produse. Deodorantele care conţin clorhidratul de aluminiu nu trebuie aplicate pe zone cu răni deschise, cum ar fi micile tăieturi provocate de lama de ras, iritaţii sau acnee. Aluminiul pătrunde în organism prin leziunile de la nivelul pielii şi poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului.
Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte Clorhidrat de aluminiu sunt Garnier Men 72h, Men Activ Science Nonstop 48h, STR 8 Body Refresh Adventure, iarîn cazul celor de damă – Garnier Mineral Invisil Clear Original 48h, Lycia Original 48h, Nectar of Beauty 24 h (Carrefour), Rexona Motion Sense Aloe Vera 48h. Acestea sunt însă doar o mică parte din produsele care conţin aluminiu, numărul acestora fiind de ordinul sutelor. Absorbtia mare de aluminiu poate provoca anemie, osteomalacie (oasele moi sau sfarimicioase, din cauza tulburarilor profunde in metabolismul fosforului si al calciului din masa osoasa), infarcturi.
Un procent ridicat de aluminiu în sânge poate declanşa maladii precum Alzhimer ori Parkinson. Chiar dacă organismul uman poate tolera fără riscuri prea mari, o cantitate cuprinsă între 4 şi 6 grame de aluminiu pe zi, trebuie ţinut cont de faptul că acest metal se găseşte şi în sol, în apă, în legume, sucuri ori alte alimente, ori în ambalajele care transferă în aliment acest metal, astfel încât, cantitatea aparent mică din deodorante ori celelalte cosmetice, vin să completeze o cantitate de aluminiu care pătrunde în organism prin alte căi.
Aproape că nu există un produs antiperspirant care să nu aibă în compoziţia sa una dintre substanţele enumerate mai sus. “Din pacate, omul modern este înconjurat de „otrăvuri cu acțiune lentă“, pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil. Prin această campanie, ne propunem să-i îndrumăm pe consumatori în vederea realizării alegerilor potrivite a produselor cosmetice din punct de vedere al conţinutului în substanţe chimice, astfel încât să nu se expună unor riscuri cu privire la sănătate. Limbajul în domeniul produselor cosmetice a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimele decenii ca urmare a apariției numeroaselor substanţe şi tehnologii noi.
Pentru consumatori, acest limbaj, preluat masiv de comercianți, poate provoca neînțelegeri sau chiar confuzii, cu efecte nedorite pentru utilizatori”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației Pro Consumatori. Rămâne ca fiecare dintre noi, în funcţie de gradul de preocupare şi grijă pentru sănătatea noastră pe care îl manifestăm, să nu mai alegem un deodorant doar pentru că are un miros care ne place, ori vedem de zece ori pe zi la televizor reclame care le recomandă în cele mai agresive şi, de cele mai multe ori, ridicole spoturi publicitare.