Majoritatea dintre noi ducem un stil de viață mult prea sedentar. Petrecem ore întregi în fiecare zi în fața biroului, pe scaun, apoi uitându-ne la televizor, iarăși pe scaun, apoi luând masa, iarăși pe scaun – iar spatele nostru ce să mai spună?
Statul pe scaun excesiv afectează, în mod evident, sănătatea, slăbind mușchii spatelui și forțându-ne să avem o poziție incorectă la birou, lucru care în timp poate duca la probleme serioase.
Vestea bună, însă, e că poți lua câteva măsuri ca să reduci durerile de spate chiar acum!
Achiziționează-ți un standing desk
Standing desk-urile sunt birouri viitorului, am putea spune. Acestea sunt reglabile, adică pot fi ajustate, în funcție de nevoile fiecăruia, pentru a putea lucra din mai multe poziții. Astfel, ele menajează sănătatea spatelui, circulația sângelui și așa mai departe. Acestea sunt reglabile și îți permit să muncești la fel de eficient atât stând pe scaun, cât și din picioare.
„Durerea nu are ce căuta la locul de muncă. Nu poți fi productiv când te doare capul. Atunci de ce ne obligăm angajații să lucreze când îi doare spatele?” – Beniamin Duca, co-fondator Ergoliv.com
Stai corect pe scaun.
Mai ales atunci când lucrăm de acasă, există o tendință uriașă să stăm într-o poziție nepotrivită pe scaun. Atunci când stai corect la birou, tălpile tale trebuie să se odihnească pe podea în întregime. Asta le permite să preia o parte din greutatea corpului, reducând astfel presiunea de pe coloană. Fă eforturi conștiente de a sta drept atunci când ai de lucru la birou.
Urmează un stil de viață activ.
Tendința atunci când ne doare spatele este să ne întindem și să stăm nemișcați, însă asta nu e chiar o idee bună. Statul nemișcat face ca spatele să înțepenească și mai mult și poate duce la probleme chiar mai serioase cu coloana. Așa că încearcă, pe cât posibil, să menții un ritm de viață activ, desigur fără să exagerezi. Caută să practici un sport cum ar fi înotul, alergatul, yoga, pilates, care să întărească și să întindă cât mai mulți mușchi din corp.
Desigur, când faci sport, trebuie să ai grijă să nu faci cumva un efort prea mare care să aibă fix efect invers asupra coloanei vertebrale, așa că dacă ești îngrijoat de asta, consultă medicul.
Dormi într-o poziție corectă.
Somnul contribuie și el la durerile de spate, desigur, iar o poziție nepotrivită de odihnă poate agrava durerea. Încearcă să nu dormi pe spate când ai dureri. În schimb, încearcă să dormi pe o parte, cu o pernă între genunchi (pentru a menține coloana relaxată și într-o poziție neutră). Dacă ți-e imposibil să dormi așa și trebuie să stai pe spate, strecoară o pernă sub genunchi pentru a nu pune presiune excesivă pe coloană.
Ține minte – experții recomandă să dormi pe o saltea tare care să ofere suport coloanei vertebrale. Știm că ești tentat, mai ales atunci când te doare spatele, să vrei să stai pe ceva moale. Nu o face, deoarece asta poate încuraja o poziție incorectă de somn care, la rândul ei, să agraveze problemele.
Masaj și terapie.
Trăim cu impresia greșită că terapia fizică și masajul sunt doar pentru problemele serioase, dar nu e așa. Dacă suferi de dureri cronice de spate din cauza timpului petrecut la birou, fă-ți o programare la masaj, pentru a relaxa mușchii spatelui. Dacă durerea e gravă și nu reușești să scapi de ea, te-ai putea programa pentru o consultație de terapie fizică. Aici, un expert te poate îndruma în exerciții care să amelioreze durerea de spate.