Cum recunosti depresia functionala?

Sunt multe forme de depresie pe care e greu sa le recunosti pentru ca se confunda cu oboseala, cu un caracter mai dificil al unei persoane, cu perfectionismul, etc. Una dintre ele este depresia functionala. Se cheama asa pentru ca persoana afectata este functionala: munceste, invata, relationeaza cu familia. Dar undeva in sufletul sau stie ca ceva nu e in regula, ca se petrece ceva cu el care nu-l defineste. Sunt vulnerabile persoanele de varsta activa, mai ales barbatii. Ei care isi propun sa nu se lase daramati de orice. Sa nu calce pe la medic ci sa rezolve orice problema… barbateste. Adica prin ignorarea ei.

Daca te recunosti pe tine sau pe cineva drag in randurile urmatoare, cereti ajutor. Depresia nu este o toana, nu trece de la sine. E necesar un tratament recuperatoriu prescris de specialisti.

  1. Perfectionism pana la autocritica excesiva. Nu e rau sa-ti doresti sa faci lucruri bune, de calitate. Dar trebuie sa stii cand sa tragi linie si sa constientizezi ca dincolo de ea devine prea mult. Daca te critici tu pe tine mai mult decat te critica seful la munca, de exemplu, inseamna ca ceva nu e in regula. Desigur ca trebuie sa recunosti daca ai gresit ceva, dar nu face din asta o catastrofa. Fii atent, lucreaza bine, da tot ce poti. Dupa care pune punct. Impune-ti o limita.
  2. Dependenta de munca. Pana la epuizare. Sunt multi care muncesc pana la epuizare. Fie ca asta vor ei, fie ca asta li se cere. Dar daca muncesti pana nu mai poti ca sa maschezi o problema mai adanca, precum depresia, aceasta epuizare de sine devine un simptom. Disciplineaza-ti orele de munca. Nu depasi 40-45 de ore pe saptamana. Risti sa te imbolnavesti foarte serios.
  3. Dependenta de alcool, energizante, etc. Crezi ca daca esti epuizat si consumi energizante vei rezolva problema? Ei bine, nu. O vei adanci. Atunci cand esti obosit inseamna ca trebuie sa te odihnesti. Orice consum de energizante nu face decat sa te suprasolicite si sa-ti tulbue ritmul metabolic. La fel de intampla si cu alcoolul, care este perceput ca relaxant. Dupa cateva minute de relaxare, creste adrenalina, este accelerata circulatia sanguina si… adio relaxare, adio somn. Nu mai confunda lucrurile.
  4. Accidente cotidiene fara un motiv aparent. Daca in fiecare zi ai tot felul de accidente marunte care puteau sa nu ti se intample dar ti se intampla, inseamna ca te paste depresia functionala. Viata ta cotidiana devine prea mult, incepi sa nu-i mai faci fata. Te impiedici, te lovesti, te agati, te enervezi din maruntisuri, scapi/spargi lucruri, etc. Toate astea par enervante dar sunt si dureroase. Chiar sunt niste pierderi pentru tine. Ia o pauza, consulta un specialist, ca sa intelegi ce ti se intampla.
  5. Pierderea sensului vietii. Desi n-ai spus nimanui, toate lucrurile enumerate mai sus te-au adus la impas. Nu mai simti ca traiesti, nu-ti mai inteleegi viata, e departe de ce ti-ai dorit tu. Esti mult prea obosit ca sa continui sa te lupti. Ai uitat ce e aceea bucuria, n-ai mai ras demult. Poate o grimasa sa-ti mai rasara prin coltul gurii, dar nu un zambet adevarat. Esti morocanit, cetos si noros. Parca tot cerul a cazut pe tine, parca pamantul s-a cascat ssub picioarele tale.

Bine de stiut!

Hai recunoaste, multe dintre simtomele de mai sus vorbesc despre tine. Si daca nu accepti ca ai o problema nici nu vei cauta solutii, vindecare pentru ea. N-o ascunde sub pres si nu te preface ca e totul ok. Ia-ti concediu de la serviciu cat de mult poti, vorbeste cu familia ta sau cu prietenii apropriati si mergi la medic. E mai simplu pentru tine sa fii insotit, dar se poate sa mergi si singur. Mergi la medicul de familie, care te va timite la un psihiatru. Nu te rusina, nu inseamna ca esti nebun. Inseamna ca organismul tau a ajuns la maximum de rezistenta si e indicat sa ceri ajutor. Psihiatrul va pune un diagnostic, iti va prescrie medicamente si dupa scurta vreme va trebui sa incepi sedintele de psihoterapie cu un psiholog. Fii deschis, fii atent si gata sa schimbi orice n-a mers pana acum. Durata recuperarii tale depinde de tine.

Business photo created by katemangostar – www.freepik.com

2 Thoughts to “Cum recunosti depresia functionala?”

  1. Anonim

    Si dupa aia o sa trebuiasca sa faci ore suplimentare ca sa-ti ajunga banii sa-ti platesti psihologul….

  2. Anonim

    Aceste probleme le are orice om normal si sanatos si cu un pic de minte

Leave a Comment