Cosmeticele naturale – un moft sau o necesitate?

In urmă cu 6 ani de zile cosmeticele 100% naturale şi Bio au intrat pe piata românească, câştigând încet, dar sigur, încrederea consumatorilor. In România, piaţa cosmeticelor 100% naturale reprezintă circa 1% din piaţa bunurilor de larg consum, în timp ce media europeană este de 5-6%.

In ultimul timp, din cauza mediului poluat în care trăim, a ritmului de viaţă tot mai alert şi din cauza stresului cu care ne confruntăm zilnic, din ce în ce mai mulţi oameni căută soluţii pentru o viaţă mai sănătoasă. Este principalul motiv pentru care specialiştii ne indeamnă catre un stil de viaţă sănătos. Ce înseamnă un stil de viată sănătos? Inseamnă: alimente sănătoase, sport, odihnă suficientă, gândire pozitivă şi, nu în ultimul rând, produse de îngrijire personală cât mai…naturale!

In acest context, cosmeticele 100% naturale şi-au gasit din ce în ce mai des locul lor special în coşul de cumpărături al consumatorului român.

Cosmeticele 100% naturale, spre deosebire de cele conventionale, conţin doar ingrediente certificate, provenite din culturi naturale, netratate chimic. Cosmeticele naturale controlate (de către organisme de specialitate, precum BDIH sau Ecocert) nu conţin coloranti şi conservanţi sintetici, substanţe parfumate sintetice, materii prime etoxilate, silicon, parafină sau alţi derivaţi din petrol. Nu se realizează teste pe animale nici în cursul fabricării, nici în timpul dezvoltării sau controlului produselor finite. De asemenea, din compoziţia cosmeticelor 100% naturale, sunt excluse grăsimile animale. Procesul de fabricaţie respectă mediul inconjurător, iar ambalajele sunt reciclabile.

Povestea ShopOrganic.ro a început acum 1 an de zile, când, după ce am întrerupt alăptarea fetiţei, mi-a apărut o acnee severă pe ten. Am fost la 3 specialişti dermatologi, care mi-au recomandat să fac analize de imunitate, hormonale..etc. şi, rezultatele au iesit bune;  mi-au prescris diferite tratamente (creme, loţiuni, pastile), insă rezultatele lor  erau negative. La un moment dat niste prieteni mi-au recomandat un ulei si un săpun, produse 100% naturale fabricate in România, realizate manual. Am început să-mi curăt tenul, dimineaţa şi seara, cu apă şi săpun apoi l-am uns cu ulei. Efectele au fost imediate si uimitoare. In câteva zile tenul meu care era rosu şi plin de cosuri, incepea sa-şi revină, să se calmeze, să se lumineze. După această intâmplare m-am gândit să încep să caut producători români care fabrică produse 100% naturale handmade si să le promovez mai departe.”, marturiseşte Mirela, managerul magazinului online ShopOrganic.ro.

Utilizarea coloranţilor, conservanţilor sintetici şi a derivaţilor din petrol în produsele de îngrijire personală a devenit un subiect controversat după ce mai multe studii stiinţifice internaţionale au demonstrat influenţa lor in declansarea alergiilor, iritaţiilor sau in amplificarea riscului de diabet sau cancer. Specialistii recomandă să fim prudenti atunci cand folosim produse de ingrijire personală care conţin: parabeni, fenoxietanoli, ftalaţi, benzofenoni, nanoparticule, sulfaţi…etc.

In schimb, folosind produse cosmetice 100% naturale, evităm toate aceste riscuri. Mai mult, cantitatea substanţelor active folosite în substanţele cosmetice naturale se ridică până la 70%, pe când in cosmeticele conventionale substantele active se regăsesc in procente de până la 5 %.

Luând la întâmplare o cremă de fată convenţională vom vedea în lista ingredientelor diferite  formule chimice confuze, în schimb cercetând eticheta unui produs 100% natural, vedem ingrediente naturale precum : unt de shea, ulei de argan, de susan, de jojoba, de migdale, ulei de masline, extract de aloe vera, citrice, castraveţi…etc. Beneficiile acestor ingrediente naturale în hidratarea pielii şi în tratarea afecţiunilor pielii sunt arhicunoscute.

Vă propunem un mic experiment: luaţi crema de faţa si loţiunea de corp pe care le folosiţi frecvent si comparaţi ingredientele cu cele ale următoarelor 2 exemple de produse 100% naturale:

 Cremă pentru ten cu Iasomie, fabricată de producătorul roman Reverto, este certificată “100% natural” si conţine unt shea, ulei jojoba, ulei iasomie (Jasminum grandiflorum oil), vit. E, extract rozmarin (Rosmarinus officinalis).

Cremă organică pentru corp, de la producătorul roman Soapmill, certificată “AustriaBio Garantie”, conţine unt de shea neprocesat (brut), unt de cacao neprocesat, ulei de cocos, ulei de masline, ulei samburi de struguri, uleiuri esentiale. Ingredientele sunt 95% bio/organice, 100% naturale, 100% vegetale.

Ce aţi alege pe viitor? Un produs cu “extracte naturale” sau un produs cosmetic 100% natural?

Proprietaţile remarcabile ale ingredientelor naturale, transformă  cosmeticele 100% naturale într-un veritabil elixir de frumusete si sănătate, cu beneficii de neconstestat.

Va lăsăm pe dumneavoastră să răspundeţi la întrebarea “Cosmeticele naturale, un moft sau o necesitate?”

(P)

 

Leave a Comment