Ministerul Sănătăţii va introduce din martie coplata pentru serviciile spitaliceşti din spitalele publice, sub forma unei sume fixe, „modeste”, potrivit scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că pentru coplată există o lege care ar fi trebuit să aplice încă din 2012, iar în urma discuţiilor cu FMI s-a decis aplicarea limitat, numai pe o perioadă de timp. “Se va aplica numai pentru spitale şi va avea o valoare modestă, strict pentru a controla costurile în spitale, cum se intră, cum se utilizează. Din 1 martie 2013 se va plăti o coplată pe caz externat, mai exact când se iese din spital (…) La finalul anului 2013 vom face o evaluare şi apoi vom vedea dacă vom merge mai departe”, a spus Nicolăescu. Introducerea coplăţii este o intenţia mai veche a Guvernului care până acum nu s-a concretizat.
Oficialul a declarat că în acest an vor fi aplicate şi alte măsuri în vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate. Astfel, va continua revizuirea listei de medicamente compensate şi vor fi introduse mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii.
Managerii spitalelor din Sălaj nu privesc cu ochi buni introducerea coplăţii, susţinând că va fi greu de suportat mai ales în cazul pensionarilor, ale căror venituri sunt şi aşa drămuite la sânge. “La Spitalul Orăşenesc Jibou se adresează mulţi pacienţi cu boli cronice, precum şi copii. Nu ştiu exact la ce se gândesc cei din Ministerul Sănătăţii sau cum văd ei această măsură, dar va fi destul de grav dacă vor să introducem coplata pentru toate serviciile. Pentru cei cu boli cronice, cu TBC de exemplu, precum şi pentru pensionari va fi foarte greu să plătească. Au venituri mici, le drămuiesc cum pot, nu ştiu cum vor face faţă coplăţii. Nu văd cu ochi buni această măsură, dacă se va referi la ei. Sper, totuşi, să nu fie aşa. Dacă este vorba doar de coplată pentru investigaţiile paraclinice şi de laborator, atunci situaţia este altfel, în sensul că oricum tarifele practicate de noi, ca unitate privată, vor fi mai mici decât cele ale firmelor private. În plus, am avea nişte venituri proprii, întrucât aceste servicii nu sunt incluse în contractul pe care noi îl avem semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate”, a declarat managerul Spitalului Orăşenesc Jibou, Gabriela Boldea.
În asentimentul acesteia este şi directorul de îngrijiri medicale din Spitalul Orăşenesc Şimleu Silvaniei, Szabo Octavia. “Introducerea coplăţii pentru serviciile spitaliceşti din spitalele publice nu mi se pare oportună în momentul de faţă. Personal, cred că pacienţilor cu venituri mici le va fi greu să achite. Sunt pensionari care nu iau mai mult de 700-800 de lei într-o lună, asta ar mai lipsi, să fie puşi să achite coplata”, a declarat Szabo Octavia. Potrivit acesteia, introducerea coplăţii ar reduce accesul multor pacienţi – în special bătrâni – la serviciile medicale oferite de spitale.
ai dracu,
cand s-a pus problema de cealalta guvernare ,au iesit oamenii in strada iar acum daca se vrea acelasi lucru nu ne mai revoltam .
ce fel de natie suntem?
pai de ce ne obliga sa platim asigurare de sanatate si apoi ne ia coplata?
sa nu mai fie obligatorie asigurarea si atunci sa vorbeasca Nicolaescu.
chiar ii lasam sa ni se urce in cap astia?
doamne fereste coplata? pai atunci ma duc la privat soarele lor de oameni de nimic va trebuit ponta acum lingeti-l undeva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!sunt mai rai ca ciuma, astia ne vor devora!
Ce coplata , derbedeilor ??????????????????
Nicaieri in lume nu se plateste de doua ori pt. o marfa / serviciu .
Cum credeti , toata lumea-i proasta , ca voi ?
Statul retine lunar din salariu (Asigurarile sociale de sanatate si CAS angajat) pt. finantarea spitalelor si voi neocomunistii il mai taxati odata pe nenorocitul care ,,indrazneste” sa se imbolnaveneasca .