Direcţia Sanitară Veterniară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj a desfăşurat în săptămâna care a trecut, o serie de controale pe linia prevenirii toxiinfecţiilor alimentare. Echipe mixte formate din reprezentanţi ai DSVSA, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi din Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului au descins în mai multe unităţi agroalimentare de pe raza judeţului, unităţi de depozitare, comercializare dar şi pieţe agroalimentare din localităţile Zalău, Sărmaşag, Ileanda şi Hida, în vederea prevenirii toxiinfecţiilor alimentare. Controalele nu au scos la iveală nereguli în activitatea unităţilor controlate, cea mai gravă abatere fiind constatată pe raza municipiului. Astfel, DSVSA Sălaj a emis Ordonanţa de interzicere a activităţii la un dozator de lapte din Zalău, la care au fost modificate conditiile de funcţionare în baza cărora a fost emis Documentul de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor pentru vânzare directă de lapte crud. Prin urmare respectivul obiectiv a încetat definitiv activitatea şi a fost demontat.
Controalele sunt mai aspre ca niciodată
Controalele continuă pe această linie iar de săptămâna viitoare, numărul echipelor care vor acţiona va fi dublat. Evident, nu se cunosc unităţile ce vor fi controlate însă ceea ce putem să facem cunoscut este faptul că discutăm de unităţi tip supermarket, de prestigiu (firme) din Zalău şi judeţ, care deţin magazine mai mari, dar şi de unităţi mici sau chiar foarte mici care până acum au scăpat poate, de controale. Echipele sunt formate din patru chiar cinci persoane astfel încât este inutilă orice încercare de remediere a unei eventuale situaţii nepotrivite, pentru că inspectorii se răspândesc în unitate din primul minut, fiecare în câte un loc bine stabilit dinainte. Tot ceea ce comercianţii pot face pentru a scăpa de consecinţe este să desfăşoare o activitate in deplină legalitate din toate punctele de vedere, în curăţenie, disciplină, cu respectarea condiţiilor de depouitare, prelucrare şi vânzare a produselor care, nu de puţine ori se întâmplă să bage clienţii în spitale. Controalele vor viza şi igiena şi felul în care s eprezintă angajaţii atunci când intră în contact cu marfa, spaţiile de depouitare, lăzile frigorifice, recipientele, ustensilele, chiar şi spaţiile sanitare.
Verificări în restaurante, fast-food-uri, patiserii
Directorul DSVSA, dr. Petre Firicel, ne-a comunicat faptul că în această perioadă controalele Direcţiei se înteţesc şi vor cuprinde, pe lângă unităţile menţionate mai sus, şi unităţile de alimentaţie publică precum restaurante, patiserii-cofetării, plăcintării şi unităţi tip fast-food etc. Este cunoscut faptul că în multe unităţi curăţenia, calitatea materiilor prime folosite, igiena personalului şi depozitele frigorifice lasă mult de dorit.
Controalele continuă nu doar pe raza municipiului ci pe întreg cuprinsul judeţului, multe din unităţi fiind alese aleator ori în urma sesizărilor venite din partea clienţilor. În vederea evitării toxiinfecţiilor alimentare ori a altor afecţiuni cauzate de consumul de produse necorespunzătoare, mai ales acum, în perioada sărbătorilor de iarna, DSVSA sfătuieşte consumatorii din judeţ să cumpere produse alimentare exclusiv din spaţii verificate sanitar- veterinar şi sa evite aprovizionarea din surse ocazionale.