Pentru a reglementa o zonă gri, netransparentă a plăților din sectorul privat de sănătate pentru serviciile medicale la care au dreptul asigurații, Ministerul Sănătății (MS) a pus recent în dezbatere un proiect de act normativ care va introduce în Legea sănătății o contribuție personală a asiguratului. Aceasta va reprezenta o diferență de tarif din prețul cerut de furnizorul privat de servicii medicale, sumă de bani care nu poate fi considerată nicicum ca fiind o coplată, așa cum există ea acum în Legea sănătății, în sectorul medical de stat. Forma proiectului pe care o regăsim azi pe ordinea de zi la ședința săptămânală a Guvernului este a patra propusă de minister.
Pe fondul unei urgențe de reglementare, Ministerul Sănătății a pus la începutul lunii aprilie în dezbatere un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului prin care se dorește introducerea în lege a unei contribuții personale a pacientului asigurat care se duce la un spital sau clinică privată ce are contract cu casa de sănătate.
Proiectul de ordonanță se află din nou pe ordinea de zi în ședința Executivului și ar putea fi adoptat astăzi. Forma pe care o regăsim acum în dezbatere este a patra deja, întrucât prima a ridicat ceva confuzii în rândul opiniei publice, care a văzut-o ca pe o nouă coplată, iar nici a doua și nici a treia formă a proiectului nu au satisfăcut pacienții și reprezentanții actorilor din sistemul privat de sănătate.
Potrivit proiectului, în cea de-a patra formă a sa, contribuția personală va fi diferența dintre tariful furnizorului privat de servicii medicale și suma de bani aferentă acelui serviciu medical decontată din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
„Asigurații care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privați care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate și ambulatoriu paraclinic, pot plăti o contribuție personală pentru a acoperi diferența dintre tarifele serviciilor medicale acordate de furnizorii privați și tarifele suportate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate decontate de casele de asigurări de sănătate” este prevederea care se vrea introdusă în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Asiguraților li se va spune de la bun început dacă trebuie să mai scoată ceva din buzunar, adică să facă o astfel de contribuție personală, precum și care ar fi valoarea acesteia, astfel încât să decidă dinainte dacă merg la respectiva clinică privată sau la alta, care practică, să zicem, tarife mai mici, iar diferența reprezentând contribuție personală e mai mică sau nu e necesară deloc.
În fapt, MS a pus în proiect precizarea că această contribuție personală va fi afișată pe pagina de internet a furnizorilor privați de servicii medicale și va fi plătită direct de către asigurați, cu acordul lor prealabil, în scris.
Ulterior adoptării acestui proiect, la nivelul Guvernului se va aproba un contract-cadru prin care se stabilesc serviciile medicale pentru care asigurații vor plăti această contribuție personală.
Nu este vorba de o coplată, care oricum există deja în lege
Mai multe voci au catalogat inițial această contribuție personală a pacienților drept o coplată (de vină pentru această confuzie a fost, așa cum spuneam, exprimarea neclară din prima variantă de proiect). În drept, aceasta nu va fi o coplată, așa cum este aceasta reglementată în Legea sănătății acum. Coplata este mecanismul prin care pacientul plătește (la clinicile și spitalele de stat) pentru servicii care nu sunt decontate de FNUASS.
De pildă, se plătește pentru serviciile hoteliere spitalicești cu grad înalt de confort, pentru unele servicii medicale de înaltă performanță, pentru unele medicamente și tipuri de transport, materiale sanitare, fertilizare in vitro ș.a. (lista completă, aici).
Totuși, proiectul de OUG aflat acum în dezbatere nu are a face cu coplata în sistemul medical public, pentru că el vizează sistemul privat.
În urma discuțiilor din spațiul public, Ministerul Sănătății a emis joia trecută și un comunicat de presă prin care a subliniat că această contribuție personală nu va fi o nouă coplată.
„Ministerul Sănătăţii nu intenționează să introducă co plata pentru serviciile medicale acordate în unităţile sanitare de stat. Proiectul pus în dezbatere publică urmăreşte o abordare legislativă unitară care este necesară pentru a da posibilitatea persoanelor asigurate în sistemul public de asigurări sociale de sănătate să beneficieze de servicii medicale la furnizorii privați aflați în contract cu CNAS, cu plata de către asigurat numai a diferenței dintre tariful furnizorului privat şi cel suportat de CNAS, cu informarea și acordul în prealabil al acestuia”, scrie în comunicatul ministerului.