Substanţele cu efect psihoactiv continuă să aibă trecere în rândul sălăjenilor, în ciuda eforturilor făcute de autorităţi pentru a stopa consumul lor. Nu mai puţin de 11 persoane au ajuns din această cauză la Urgenţă, anul trecut, între consumatori numărându-se şi minori.
În ultimii ani, tot mai multe substanţe stupefiante şi psihotrope au intrat pe piaţa din România, determinând autorităţile să ia măsuri pentru a limita consumul lor. Nu doar că periodic se fac razii prin magazinele ştiute ca puncte unde se comercializează aceste „droguri uşoare”, dar a fost întocmită de către experţi şi o Listă a plantelor şi a substanţelor stupefiante şi psihotropice aflate sub control în România. Deşi Executivul a aprobat în acest sens, acum 3 ani, o Hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătăţii, însă nimic nu a putut să îi ţină în frâu pe cei care au încercat acest tip de drog.
În Sălaj, anul trecut, 11 persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău după ce au consumat substanţe halucinogene. Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale respective, Codruţa Puşcaş, a declarat că patru dinre pacienţi au fost minori. „În cursul anului 2012, la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău au fost trataţi 11 pacienţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 42 de ani, cu afecţiuni cauzate de consumul de substanţe halucinogene. Dintre aceştia, trei au avut 15 ani, al patrulea minor fiind un adolescent de 16 ani. Nu a fost necesară spitalizarea niciunuia dintre cei 11 pacienţi”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, din declaraţiile consumatorilor de asemenea substanţe s-a constatat că efectele acestora asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, în unele cazuri fiind chiar mai severe. Produsele achiziţionate la început din inconştienţă, curiozitate şi teribilism dau stări halucinogene, insomnii, euforie sau inhibare şi creează în scurt timp dependenţă. Mai mult, luate în supradoze, ele pot provoca chiar moartea consumatorului, susţin reprezentanţii MS.
Consumul de etnobotanice este greu de depistat, mai ales când consumatorii aleg să ia aceste substanţe în locuri ferite, prin cluburile de noapte, în zonele întunecate din cartiere ori pe alei dosnice din parcuri. Nu o dată, aflaţi în patrulare, agenţii Poliţiei Locale Zalău au surprins tineri care îşi pregăteau substanţele pentru a le consuma.
Nu cer ajutor şi consiliere
Îngrijorător este şi numărul redus al celor care cer consiliere pentru a renunţa la consumul de substanţe halucinogene ori droguri. Acest lucru relevă, de altfel, faptul că puţini consumatori recunosc că sunt dependenţi şi că au o problemă. Anul trecut, doar câteva persoane s-au prezentat la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj pentru informaţii şi ajutor privind consumul de astfel de substanţe cu proprietăţi psihoactive, a declarat coordonatorul acestui centru, Valer Merce. „Doar patru, cinci tineri au venit să solicite ajutor. Am mai avut câteva familii ai căror copii sunt consumatori şi care au venit să ceară informaţii şi ajutor pentru a rezolva problema, însă după primele discuţii, au renunţat şi tinerii nu au intrat în program. Asta deşi pentru toate serviciilor oferite în cadrul acestui centru se asigură gratuitate şi confidenţialitate”, a declarat Valer Merce.
Potrivit coordonatorului CPECA Sălaj, consumul substanţelor halocinogene şi psihotrope, la fel ca şi consumul de droguri este un fenomen cât se poate de periculos, întâlnit mai ales în cazul tinerilor sub 25 de ani. De altfel, a explicat Merce, statistica ultimilor ani a relevat că în Sălaj mulţi dintre tinerii care iau „etnobotanice” nici măcar nu au împlinit vârsta majoratului.
Evaluare, sprijin şi confidenţialitate
Printre serviciile de asistenţă integrată în adicţii oferite în cadrul CPECA Sălaj, se numără: servicii de evaluare (medicală, psihologică şi socială) a consumatorilor de tutun, alcool şi droguri, precum şi servicii de management de caz, respectiv: identificarea nevoilor beneficiarilor şi a serviciilor care pot fi oferite pentru a răspunde nevoilor consumatorilor de droguri care solicită servicii de asistenţă; stabilirea unui plan individualizat de asistenţă; monitorizarea şi oferirea de suport pentru realizarea obiectivelor din planul individualizat. Fiecare dosar este confidenţial, lucru important atît pentru consumator, cât şi pentru familia acestuia.
Solicitanţii pot beneficia de servicii de asistenţă medicală, centrul fiind în colaborare cu unităţi medicale în care se desfăşoară programe terapeutice specifice pentru tratamentul dependenţei de tutun, alcool şi droguri. Totodată, consumatorii au opţiunea de a participa la acţiuni de consiliere psihologică individuală sau de grup pentru consumatorii de droguri şi familia acestora. În plus, se oferă consiliere şi orientare pentru rezolvarea problemelor sociale: găsirea unui loc de muncă, identificarea soluţiilor pentru rezolvarea problemelor locative şi juridice.