Consumul de ciuperci face victime în rândul sălăjenilor. Nu mai puţin de 11 persoane, cu vârste cuprinse între 5 şi 49 de ani, au ajuns în cursul lunii iunie la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean (UPU) Zalău intoxicate, ca urmare a consumului de ciuperci. Din păcate una din cele 11 persoane ajunse la unitatea spitalicească pentru îngrijiri medicale a decedat la scurt timp după internare.
Chiar dacă la prima vedere par bune de consumat, multe specii de ciuperci nu sunt comestibile şi conţin substanţe otrăvitoare ce provoacă grave reacţii digestive sau, mai rău, decesul. Numărul pacienţilor care au ajuns la UPU Zalău cu intoxicaţii alimentare în urma consumului de ciuperci, pentru a fi trataţi, în cursu lunii trecute, a fost de 11 persoane din care: şase persoane cu vârsta cuprinsă între 5 şi 27 de ani, doi pacienţi cu vârsta cuprinsă între28 şi 49 de ani şi trei pacienţi cu vârsta de peste 49 de ani. Potrivit unor informaţii furnizate de conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în dimineaţa zilei de 24 iunie 2015, la UPU a fost adus un pacient în vârstă de 49 de ani din municipiu cu diagnosticul de intoxicaţie acută cu ciuperci, care a fost internat de urgenţă pe secţia Terapie Intensivă, unde în ciuda efortuilor depuse de echipa medicală în jurul după amiezii aceleaşi zile s-a constat decesul.
Victimele care au ajuns în cursul lunii trecute la UPU Zalău sunt, majoritatea, persoane din mediul rural, care preferă să îşi procure singure ciupercile din pădurile din apropiere. Medicii spun că reacţiile digestive apar la scurt timp după consum şi toate cazurile trebuie să ajungă cât mai repede la spital pentru a se evita complicaţiile, care pot fi grave, în cazul unei deshidratări unde se intervine prea târziu. Singura soluţie pentru evitarea unei intoxicaţii cu urmări grave este consumul ciupercilor cumpărate din magazinele alimentare.
Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci, se recomandă consumarea ciupercilor procurate din unităţi autorizate sau consumarea de ciuperci din flora spontană, achiziţionate de la vânzători care posedă autorizaţie de comercializare pentru ciupercile respective – eliberată de Direcţia Judeţeană pentru Agricultură. De asemenea este indicat să nu fie consumate ciupercile achiziţionate din locuri diverse, nesigure, nesupravegheate, neautorizate sau cele culese cu ocazia deplasărilor prin pădure, deoarece, din cauza încrucişării speciilor şi a sporilor, diferenţierea ciupercilor comestibile de cele otrăvitoare nu mai este sigură.
De ce nu-si fac datoria autoritatile si permit vanzarea ciupercilor in piete de catre persoane neautorizate ? Zilnic e plin de diverse personaje care stau la intrarea in piata Astralis cu ciuperci la vanzare . Si din pacate sunt destui doritori inconstienti . Decedatul acesta si cei ce vor urma sa fie pe constiinta celor care permit acest comert …
Cei care fac „acest comert” le cunosc ciupercile si nu aduc pe piata speci otravitoare si nu-i obliga pe nimeni sa-si cumpere ciperci de la ei.
Ciupercile consumate din flora spontană provoacă decese și în SUA, la toată dotarea medicală a lor. Atunci în România….? Mă mir că popimea ortodoxă nu a luat atitudine până acum, pentru salavarea sufletelor enoriașilor!