Numită manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău pentru o jumătate de an, medicul Liliana Neaga a anunţat joi, 23 noiembrie, în cadrul unei întâlniri cu presa, investiţiile majore care vizează unitatea spitalicească.
Este vorba despre mutarea Secţiei Infecţioase din imobilul din cartierul Porolissum, în care funcţionează în prezent, în spaţiul din Păcii, care a găzduit cândva, Policlinica Stomatologică. Măsura este una temporară – circa 20 de luni, potrivit proaspătului manager, pe perioada în care Compania Naţională de Investiţii va reabilita, moderniza şi dota imobilul din Porolissum. Pentru ca mutarea să fie posibilă, Spitalul şi ale Consiliul Judeţean Sălaj a investit peste o jumătate de milion de lei în reabilitarea şi dotarea clădirii din Păcii.
Un alt proiect vizează extinderea şi modernizarea UPU SMURD, aflat în prezent în etapa achiziţiei pe SEAP. „La mijlocul lui decembrie, procedura de achiziţie ar trebui să fie finalizată”, a subliniat dr. Neaga, potrivită căreia, investiţia ar urma să fie derulată de către autorităţile judeţene, din fonduri europene.
O investiţie extrem de necesară pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime prevede construirea unui nou corp de clădire, în faţa Policlinicii, care să permită extinderea Blocului Operator şi să cuprindă Secţia de spitalizare de zi, pe două niveluri, o structură obligatorie potrivt unui ordin al Ministerului Sănătăţii. „Din păcate, Blocul Operator a rămas cel mai neajutorat sector al Spitalului şi este o secţie absolut necesară. În forma actuală, nu prea avem cum să ne desfăşurăm în mod normal activitatea.
Există doar cinci săli pentru operaţii, iar specialităţile chirurgicale au crescut, la fel şi numărul chirurgilor şi al pacienţilor care au nevoie de astfel de intervenţii. Când a fost construit acest spital, era doar secţia de chirurgie generală, între timp au apărut şi altele: chirurgie vasculara, ORL, chirurgie plastică, urologie, ginecologie, chirurgie infantilă etc. Avem mulţi medici care pot efectua intervenţii chirurgicale, însă din păcate sunt limitaţi din cauza spaţiului, așa că trebuie să aștepte să se programeze pentru a opera. Unele specialități au acces doar de două ori pe săptămână în Blocul Operator. În plus, mai sunt şi anumiţi timpi între operaţii pe care trebuie să îi respectăm pentru curăţare şi dezinfecţie”, a explicat dr. Liliana Neaga.
Viitorul corp de clădire ar urma să fie ridicat pe nişte piloni, astfel încât să nu fie afectat drumul şi zona de parcare.