Aproape 2.400 de sălăjeni s-au vaccinat antigripal în primele patru zile ale campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătăţii. Potrivit informaţiilor funizate de Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, distruibuirea celor 10.500 de doze de vaccin antigripal medicilor de familie, alocate în prima tranşă judeţului nostru, a demarat luni, 2 decembrie. „Imediat după distribuirea vaccinurilor, medicii şi-au anunţat pacienţii înscrişi pe liste şi având în vedere faptul că este vorba de numărul persoanelor care au fost imunizate în doar patru zile, putem spune că procentul este unul bun”, a precizat Ligia Marincaş. Astfel, din cele 2.394 de persoane vaccinate de la începutul campaniei, 746 au vârste cuprinse între şase luni şi 64 de ani, fiind vorba de bolnavi cu afecţiuni cronice, 370 sunt din rândul personalului medical, iar 1.161 sunt din instituţiile de ocrotire socială.
DSP Sălaj a solicitat Ministerului Sănătăţii, în urma catagrafiei din toamnă, aproximativ 42.000 de doze de vaccin antigripal şi, potrivit Ligiei Marincaş, diferenţa urmează să fie alocată judeţului în tranşe.
Distribuirea primelor 200.000 de doze de vaccin antigripal cumpărate de Minister către direcţiile de sănătate publică s-a făcut miercuri, 28 noiembrie şi deşi produsul a fost achiziţionat din Olanda, cu prospect în limba chineză, în teritoriu, conform precizărilor făcute de reprezentanţii DSP Sălaj, a ajuns însoţit de traducere în limba română. „Produsul vaccinal Influvac care a fost distribuit de Ministerul Sănătăţii, în prima tranşă, direcţiilor de sănătate publică este fabricat de Abbot Bilogicals BV Olanda şi deţine autorizaţie de punere pe piaţă. Cele 10.500 de doze primite de DSP Sălaj au fost însoţite de prospect tradus în limba română. Dozele de vaccin au fost distribuite medicilor vaccinatori în funcţie de catagrafia realizată, împreună cu prospectul tradus în limba română”, a menţionat sursa citată.
De vaccinare gratuită împotriva gripei beneficiază persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani aflate în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice, precum cele pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane. Totodată, de imunizare gratuită mai beneficiază gravidele, medicii, cadrele sanitare şi personalul auxiliar, persoanele rezidente în instituţiile de ocrotire socială şi toate persoanele cu vârstă de peste 65 de ani.