De la începutul anului, în judeţul Sălaj au fost înregistrate cinci cazuri de gripă, patru dintre ele la copii, au transmis oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.
Primul caz confirmat în Sălaj l-a vizat pe un adolescent de 15 ani, fără condiţii medicale pre-existente cunoscute, nevaccinat antigripal, care a decedat la câteva zile distanţă. A fost cel de-al doilea deces cauzat de virusul gripal de tip B, în România, în acest sezon. În săptămâna 15-21 ianuarie, un copil şi un adult au fost diagnosticaţi cu această boală, alţi doi copii fiind spitalizaţi, din acelaşi motiv, în perioada 22-28 ianuarie.
„Este vorba despre trei copii de 9, 10 şi 14 ani, şi de o femeie domiciliată în Cluj, dar cu flotant pe judeţul Sălaj. Trei dintre pacienţi sunt din mediul rural, iar unul, din urban”, ne-a declarat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. Potrivit spuselor sale, toţi cei patru au primit tratamentele aferente şi sunt în afara oricărui pericol.
Virozele şi pneumoniile, în creştere
În ceea ce priveşte numărul cazurilor de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în intervalul 22-28 ianuarie, 1.609 sălăjeni au ajuns la medic cu astfel de probleme, aproape o treime fiind copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, iar 27 la sută, persoane între 15 şi 49 de ani. Faţă de săptămâna anterioară, numărul pacienţilor a crescut cu circa 6 procente. Majoritatea au făcut forme uşoare, doar nouă – dintre care şapte copii – necesitând spitalizare pentru tratament.
În aceeaşi perioadă, au fost diagnosticate cu pneumonie 206 persoane, circa 30 la sută fiind din categoria de vârstă 15-49 de ani, iar 18 la sută, din categoria 50-64 de ani, a mai arătat sursa citată. Dintre aceştia, au avut nevoie de internare 66 de pacienţi, aproape două treimi fiind copii mai mici de patru ani. Raportat la situaţia din săptămâna precedentă, numărul pneumoniilor a înregistrat un salt de cinci procente.
În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc crescut de a contacta boala, DSP Sălaj a primit şi repartizat medicilor din teritoriu 11.510 doze de vaccin antigripal, din care peste 82 la sută au fost deja administrate. Specialiştii Direcţiei recomandă populaţiei să respecte sfaturile medicilor pentru a evita îmbolnăvirile prin afectiuni respiratorii şi gripă, să evite autotratamentul, iar la primele semne de boală să se prezinte la medicul de familie în vederea stabilirii unui diagnostic corect şi a conduitei terapeutice de urmat.
Vaccinarea previne îmbolnăvirile
Având în vedere debutul la nivel național a circulației virusului gripal, specialiștii recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați).
„Suntem, în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este în continuare vaccinarea”, a precizat prof.dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.
Conform raportului Institutului Naţional de Sănătate Publică, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (inclusiv pneumonii) a fost de 87.492, cu 14,4 la sută mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (102.171) și cu 10,1 la sută mai mare decât cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.459). De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, față de 17 în sezonul precedent. În săptămâna 22-28 ianuarie, în România s-au înregistrat 283 cazuri de gripa, comparativ cu 246 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.
„Mi-aș dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadreaza în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare”, a menţionat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Cum ne protejăm de răceală şi gripă
Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. Totodată, vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadreaza în nici una din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei.
Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat un milion de doze de vaccin gripal, dublu față de sezonul 2016-2017, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc. „Avertizăm populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandăm evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, recomandăm prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemenea, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jurul dumneavoastră, în cazul în care ați fost diagnosticat cu gripă se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane”, au transmis oficialii Ministerului.