Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.
Este bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide).
Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse din fructe şi legume conservate, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.
Care sunt alimentele ce conțin aditivul alimentar E202?
Sorbatul de potasiu sau E202 poate fi găsit în următoarele alimente:
băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare);
băuturi alcoolice slabe,
concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare);
unele produse din fructe şi legume conservate;
gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr;
măsline şi produse pe bază de măsline;
produse din peşte;
crustacee, creveţi, moluşte;
sosuri emulsionate şi neemulsionate;
condimente, mirodenii;
muştar;
salate preparate;
deserturi pe bază de produse lactate netratate termic;
în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide;
gumă de mestecat.
În ce se mai poate găsi sorbatul de potasiu – E202?
Conform studiilor comparative realizate de InfoCons pe parcursul a 6 ani (2015-2021) pe baza a 60 de produse tip vopsea de ouă, se dezvăluie apariția sorbatului de potasiu (aditivul alimentar E202).
Sorbatul de potasiu (E202) a fost regăsit în 19 dintre produsele tip vopsea de ouă „analizate”. Astfel, sorbatul de potasiu (aditivul alimentar E202), poate fi clasat drept unul dintre cei mai utilizați aditivi alimentari în compoziția produselor tip vopsea de ouă. Pe lângă sorbatul de potasiu (aditivul alimentar E202), se regăsește benzonatul de sodiu (aditivul alimentar E211) ce apare în 23 dintre produsele ale căror etichetă a fost supusă „radiografiei”.
Un alt studiu efectuat de InfoCons, de această dată pe baza produselor de tip margarină, s-a putut identifica apariția sorbatului de potasiu (E202). Pe lângă E202 (sorbat de potasiu), în compoziția margarinei apar următorii aditivi alimentari: curcumina (E100), colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic (E160b); emulgator sintetic (E476), acesta din urmă poate avea un efect toxic moderat și poate provoca alergii.
Există efecte secundare în urma consumării aditivului alimentar E202?
În urma consumării aditivului alimentar E202, pot apărea efecte secundare de tipul reacțiilor alergice.
Care sunt caracteristicile sorbatului de potasiu – E202?
Cantitate max zilnica permisa/corp: 25 – 1000 mg/kg
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare. Este o doză mică, ce poate fi uşor depăşită, mai ales prin consumul mare de pâine (500g pâine conţin 1000 mg sorbaţi, doza maximă pentru o persoană care cântăreşte 40 kg).
Doza de încorporare în alimente: 200-2000 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Este admis a se folosi în cantităţi cuprinse între 200 mg/kg şi 2000 mg/kg, în aproape toate tipurile de produse alimentare.
Cantitatea maximă, de 2000 mg/kg se foloseşte la brânză topită, aluat de cartofi şi felii de cartofi pre-prăjite, pâine feliata şi alte produse de panificaţie şi patiserie, aluaturi, sosuri emulsionate, înlocuitori de carne, peşte, brânză pe bază de proteine, la produse din raci, crustacee şi moluşte.
Contraindicatii: Nespecificat
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis în produse pentru sugari şi copii mici.
sursa: www.infocons.ro
[…] Sorbatul de potasiu sau E202 este un aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200. Este bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide). Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), » Mai multe detalii […]