Cercetătorii americani au analizat cât timp poate supravieţui virusul pe carton, plastic şi oţel inoxidabil. SARS-CoV-2 rezistă de la câteva ore la câteva zile, în funcţie de suprafaţă, arată un studiu, citat de Mediafax. Cercetătorii încearcă să afle cum influenţează condiţiile de mediu răspândirea virusului. Cercetătorii de la Institutul Naţional de Sănătate, Princeton şi Universitatea din California au expus diferite materiale la virus în laborator. Au descoperit că acesta a rămas activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată: până la 24 de ore pe carton, până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil. De asemenea, virusul a rămas activ şi în aerosoli – ataşat de particule care rămân în aer până la trei ore. Cercetătorii avertizează că testele efectuate în laborator ar putea să nu reflecte în mod exact cât timp poate rezista virusul pe suprafeţe în exterior. Dar este o parte critică a înţelegerii virusului – şi a modului de prevenire a răspândirii bolii. Acest lucru se datorează faptului că dinamica de transmitere este dificil de studiat în mijlocul unei epidemii. În spitale şi alte spaţii publice, oamenii fac tot posibilul să se dezinfecteze, ceea ce face dificilă studierea modului în care se comportă microbii. De asemenea, deşi cercetătorii au testat cât de mult poate supravieţui virusul în aerosoli suspendaţi în aer, nu au testat aerul din jurul persoanelor infectate. Cercetătorii americani vor acum să afle modul în care condiţiile de mediu, cum ar fi temperatura şi umiditatea, afectează capacitatea virusului de a rezista pe diverse suprafeţe. Pe lângă o mai bună înţelegere a transmiterii în lumea reală, ei vor să ştie, de asemenea, dacă răspândirea poate încetini în timpul verii calde, aşa cum se întâmplă în cazul gripei. Spre deosebire de alte epidemii (precum norovirusul sau hepatita A), transmiterea prin alimente nu este suspectată în cazul coronavirusului. De aceea este suficient să spălăm fructele si legumele înainte de a le consuma proaspete.