Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
Ce ar trebui să facă părinții copiilor bolnavi care nu pot fi vaccinați pentru a-i proteja împotriva rujeolei?
Părinții și familiile care își pun probleme cu privire la sănătatea copiilor lor ar trebui să discute cu medicul lor de familie care este în măsură să îi sfătuiască cum trebuie să procedeze pentru a-și proteja copiii.
De ce se observă această creștere recentă a cazurilor de rujeolă?
În ultimii cinci ani, rata de acoperire vaccinală ROR a scăzut la 85 la sută, de la 95 la sută, ca urmare a unor temeri nefondate cu privire la siguranța vaccinului.
Aceasta înseamnă că la ora actuală avem un grup de copii și tineri care nu au fost imunizați când erau mici. Acești copii nevaccinați merg la școală și la grădiniță, unde rujeola se poate răspândi foarte rapid, perturbând viața familiilor respective, dar și activitatea școlilor. Copiii care trăiesc cu boli grave, precum cancerul, sau femeile gravide care urmează un tratament imunosupresor sunt, de asemenea, expuși riscului.
Care sunt categoriile de populație cele mai afectate de această boală în România?
Copiii și adulții tineri care se îmbolnăvesc de rujeolă sunt, în principal, cei care nu au fost vaccinați împotriva ROR; sau copiii cărora li s-a administrat doar prima doză de vaccin ROR.
Din 2006, epidemii mari de rujeolă au apărut la grupurile în rândul cărora, de-a lungul vremii, s-a înregistrat o acoperire vaccinală scăzută, precum comunitățile itinerante de romi de pe teritoriul României și grupurile de populație nevaccinată din anumite zone urbane. Încă sunt semnalate cazuri de rujeolă la aceste grupuri, dar și la persoanele nevaccinate din comunitate în general.
Este adevărat că vaccinul ROR provoacă autism?
Un studiu realizat în 1998 de către Dr. Andrew Wakefield a dat naștere unei oarecare controverse cu privire la posibilitatea ca vaccinul ROR să provoace autism. În lucrarea sa, publicată în revista medicală The Lancet, Dr. Wakefield susținea că există o legătură între vaccinul ROR și autism sau bolile intestinale.
Cu toate acestea, cercetările lui Andrew Wakefield au fost între timp discreditate complet, iar acesta nu mai figurează ca doctor în registrul medicilor din Regatul Unit. Studiile ulterioare realizate în ultimii opt ani nu au evidențiat nicio legătură între vaccinul ROR și autism sau bolile intestinale.