Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.
Diabetul tip 1 nu poate fi prevenit în prezent. Factorii de mediu declanșatori, despre care se crede că generează procesul care duce la distrucția celulelor producătoare de insulină, se cercetează în continuare.
În timp ce există un număr de factori care influențează apariția de diabet tip 2, este evident că cele care influențează cel mai mult sunt comportamentele stilului de viață frecvent asociat urbanizării. Acestea includ consum de alimente nesănătoase și stiluri de viață inactive, cu comportament sedentar. Studiile controlate randomizate din părți diferite ale lumii, care includ Finlanda, SUA, China și India, au stabilit că modificarea stilului de viață cu activitate fizică și/sau dietă sănătoasă pot amâna sau preveni apariția diabetului tip 2.
Stilurile de viață modernă sunt caracterizate de inactivitatea fizică și perioade lungi sedentare. Intervențiile bazate pe comunitate pot ajunge la indivizi și familii prin campanii, educație, marketing social și prin încurajarea activității fizice de interior și de exterior, în școală și la locul de muncă. Federaţia Internaţională de Diabet (IDF) recomandă activitatea fizică, cel puțin trei-cinci zile pe săptămână, pentru minimum 30-45 minute.
O perspectivă asupra întregii vieții este esențială pentru prevenirea diabetului tip 2 și a complicațiilor acestuia. Devreme în viață, când sunt stabilite obiceiurile alimentare și de activitate fizică și când poate fi programată reglarea pe termen lung a balanței energetice, există o fereastră foarte importantă pentru prevenirea obezității și reducerea riscului de diabet tip 2. Stilul de viață sănătos poate îmbunătăți starea de sănătate și în etapele mai târzii ale vieții.
Intervențiile și politicile bazate pe populație permit ca alegerile sănătoase prin politici în comerț, agricultură, transport și planificarea urbană să devină mai accesibile și mai ușoare. Alegerile sănătoase pot fi promovate în locuri specifice (școală, loc de muncă și acasă) și contribuie la o sănătate mai bună pentru toți. Acestea includ exerciții în mod regulat și alimentație înțeleaptă, care vor ajuta la menținerea nivelelor normale ale glicemiei, tensiunii arteriale și lipidelor.
Recomandările IDF de alimentație sănătoasă:
1. Alegeți apă, cafea sau ceai în loc de suc de fructe sau alte băuturi îndulcite cu zahăr.
2. Mâncați cel puțin trei porții de legume în fiecare zi, inclusiv verdețuri.
3. Mâncați până la trei porții de fructe proaspete în fiecare zi.
4. Alegeți pentru o gustare nuci, o bucată de fruct proaspăt, sau iaurt neîndulcit.
5. Limitați consumul de alcool la maximum două băuturi standard pe zi.
6. Alegeți carnea albă, pui sau fructe de mare în loc de carne roșie sau procesată.
7. Alegeți untul de arahide în loc de cel de ciocolată sau gem.
8. Alegeți pâine, orez, paste din făină integrală, în loc de pâine, orez, paste din făină albă.
9. Alegeți grăsimi nesaturate (uleiuri de măsline, canola, porumb sau floarea-soarelui), în loc de grăsimi saturate (unt, ghee, grăsime animală, uleiuri de cocos sau de palmier).
O amenințare particulară în ceea ce privește riscul asociat de diabet tip 2 este consumul de alimente cu conținut ridicat de zahăr, mai ales băuturile îndulcite cu zahăr.
Cum se poate reduce povara prin diabet?
Măsurile simple pentru stilul de viață s-au demonstrat a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului de diabet tip 2. Pentru a preveni diabetul tip 2 și complicațiile, orice persoană trebuie:
• Să atingă și să mențină greutatea corporală normală;
• Să fie active fizic – cel puțin 30 minute de activitate regulată, moderată ca intensitate în majoritatea zilelor. Mai multă activitate este necesară pentru controlul greutății;
• Să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahar și grăsimi saturate; și
• Să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare.
Diagnostic și tratament
Diagnosticul precoce se poate obține prin testarea relativ ieftină a glucozei în sânge.Tratamentul diabetului implică dietă și activitate fizică, pe lângă micșorarea glicemiei și a nivelelor altor factori de risc cunoscuți care afectează vasele de sânge. Stoparea fumatului e importantă pentru evitarea complicațiilor.
Intervențiile fezabile care economisesc bani în țările în curs de dezvoltare includ:
• Controlul glicemiei, în special în diabetul tip 1. Persoanele cu diabet tip 1 au nevoie de insulină, persoanele cu diabet tip 2 pot fi tratate cu medicație orală, dar pot avea nevoie și de insulină;
• Controlul tensiunii arteriale; și
• Îngrijirea membrelor inferioare.
Alte intervenții includ:
• screening și tratament pentru retinopatie (care cauzează orbire)
• controlul lipidelor în sânge (pentru normalizarea nivelelor de colesterol) screening pentru semnele precoce de boală renală consecutivă diabetului.