CASETA DE SĂNĂTATE: 14 noiembrie 2018, Ziua Mondială a Diabetului

Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an în 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Această zi reprezintă o oportunitate globală de sensibilizare şi de inducere a schimbării în prevenirea bolii şi a accesului la testare şi tratament. Logoul evenimentului este cercul albastru – simbolul global al diabetului.
Raportul global al OMS privind diabetul zaharat oferă o imagine de ansamblu asupra bolii, intervențiile disponibile pentru prevenirea și gestionarea diabetului zaharat și recomandările pentru guverne, persoane fizice, societatea civilă și sectorul privat.
Strategia globală privind dieta, activitatea fizică și sănătatea completează munca OMS în domeniul diabetului, prin canalizarea pe abordări populaționale pentru promovarea alimentației sănătoase și a activității fizice regulate, iar astfel, de reducere a problemei globale legată de obezitate și persoanele supraponderale.
În prezent, la nivel mondial, trăiesc peste 425 milioane de persoane (20-79 ani) cu diabet, iar cele mai multe din aceste persoane cu diabet tip 2 (352 milioane), care poate fi prevenit prin activitate fizică regulată, dieta sănătoasă, echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață. Conform studiului PREDATORR „Prevalența diabetului și prediabetului în populația adultă din România”: în anul 2017, la o populaţie adultă de 14.382.000 erau înregistrate 1.785.300 cazuri de diabet la persoane cu vârste între 20 și 79 de ani, cu o prevalenţă a bolii de 12,4 la sută. În judeţul Sălaj, incidenţa (numărul cazurilor noi) era de 409,9 la 100.000 locuitori în anul 2017, iar în primele nouă luni ale anului 2018, de 342,3 la 100.000 de locuitori. Prevalenţa (numărul total de bolnavi în evidenţă) era, în 2017, de 5,8 la 100 de locuitori în 2017, iar în primele nouă luni din anul în curs, de 6,03 la 100 de locuitori. Deoarece în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, numărul persoanelor care suferă de această afecţiune ar putea fi mult mai mare.

CAMPANIA 2018-2019: ”FAMILIA ŞI DIABETUL”

A fost aleasă o perioadă de doi ani pentru o aliniere a campaniei la planul strategic actual al Federaţiei Internaţionale de Diabet și pentru a facilita planificarea, realizarea, promovarea și participarea. Materialele și acțiunile realizate pe durata campaniei vor urmări creșterea conștientizării despre impactul pe care îl are diabetul asupra familiei și rețeaua de sprijin pentru cei afectați, precum și promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea și educația despre diabet. Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor modificabili de risc pentru diabetul tip 2 și e nevoie să beneficieze de educația, resursele și mediul necesare unui stil de viață sănătos.
În România, Campania cu sloganul ”Diabetul preocupă fiecare familie” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică. Pentru servicii medicale, pacienţii se pot adresa medicilor de familie şi ulterior, în funcţie de riscul identificat, vor fi orientaţi către medicii de specialitate din Centrul Judeţean de Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli metabolice din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, şi cabinetele medicale private.

Leave a Comment