Medicii sălăjeni trag un semnal de alarmă cu privire la alimentația copiilor și recomandă părinților să încerce să evite administrarea de carne de pui din comerț. “În ultimii doi ani, am observat la fetițe de un an, și chiar mai puțin, semne ale pubertății precoce: încep să le crească sânii, li se formează glanda mamară”, a afirmat medicul de familie Olimpia Moigrădean.
Aceasta susține că părinții au fost îndrumați spre Clinica Pediatrie 1 din Cluj-Napoca, pentru ca micuțele să fie consultate de medici endocrinologi și să li se facă analize specifice. “Specialiștii de acolo au susținut că problemele copilelor sunt determinate de consumul de carne de pui – acesta fiind primul tip de carne cu care se începe diversificarea, pui care sunt injectați cu hormoni exogeni pentru a crește mai repede”, a explicat Moigrădean. Din fericire, problemele micilor paciente au dispărut după ce părinții au pus în aplicare sfaturile medicilor și nu au mai pus în farfuria copilelor carne de pui din comerț. “Când am stopat aportul de estrogeni, glanda mamară și-a redus dimensiunile”, a precizat medicul de familie.
Potrivit spuselor sale, cel mai grav caz de pubertate precoce l-a întâlnit recent: o fetiță căreia, din cauza dereglarilor hormonale, i s-a instalat menstruația la doar cinci ani!
Pubertatea precoce apare atunci când un copil se dezvoltă fizic și hormonal înainte de vreme. Printre simptome se numără creșterea sânilor și apariția primei menstruații – la fete, respectiv creșterea în dimensiune a penisului/testicolelor, îngrosarea vocii și apariția părului facial – la băieți. În mod normal, pubertatea începe în jurul vârstei de 7 ani, la fete, și 8 ani, la băieți.
După 1990 existau lepre care tot acuzau fostul regim că a otrăvit populaţia cu salam cu soia. În realitate, soia e un aliment sănătos, în schimb, acum mâncăm tot felul de mâncăruri otrăvite. Carnea de pui injectată cu hormoni este numai un exemplu.