Sistemul cardului de sănătate, care trebuia să fie unul dintre proiectele majore din ultimii ani, nu face altceva decât să creeze bătăi de cap celor din sistem. După ce săptămâna trecută, cardul a putut fi folosit doar câteva ore, din cauza problemelor tehnice, dispozitivul a redevenit inutilizabil luni, 7 noiembrie.
Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, începând cu ora 10, Platforma Informatica a Asigurărilor de Sănătate a devenit indisponibilă din cauza unor probleme tehnice. „Până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line”, precizează oficialii Casei. Sursa citată a mai precizat că pentru transmiterea și validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispozițiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 361 – 364 din H.G. 206/2015, cu modificările și completările ulterioare: „În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus menționate”.
Desele defecţiuni îi nemulţumesc pe medici, pacienţi şi farmaciştii care ar trebui să onoreze reţetele bolnavilor. „În faţa cabinetelor este coadă, iar noi privim neputincioşi la calculator. Oamenii sunt revoltaţi şi ne învinovăţesc pentru situaţia jenantă în care sunt puşi, deşi noi nu avem nicio vină. Din păcate, problemele tind să devină o normalitate”, ne-a declarat un medic de familie sălăjean.
Un altul susţine că deşi există o hotărâre de Guven prin care reţetele medicale pot fi eliberate offline şi recunoscute atunci când sistemul informatic nu funcţionează, validarea serviciilor medicale este condiţionată de existenţa unui comunicat oficial al Casei, prin care se anunţă că sistemul cardului de sănătate este blocat.
Pe durata defecţiunilor tehnice, activitatea din cabinetele medicilor de familie este îngreunată, aceştia neputând verifica nici calitatea de asigurat a unei persoane, nici dacă aceasta a ridicat sau nu medicamente pe rețete eliberate de alte cabinete medicale.