Brad natural sau artificial? Ambele variante vin cu un “pachet” de riscuri pentru sănătate

Am intrat de câteva zile în minunatele Sărbători de Iarnă, iar unul dintre cele mai frumoase momente este alegerea şi îmbodobirea bradului de Crăciun. Ce se întâmplă însă atunci când, brusc, simţi că ceva nu este în regulă cu tine sau cu unul dintre membrii familiei? “Sindromul bradului de Crăciun”, sună pentru mulți ca o glumă, însă oamenii de ştiinţă au descoperit faptul că bradul de Crăciun poate să creeze, într-adevăr, anumite probleme de sănătate, mai ales persoanelor predispuse la diferite forme de alergii, la cei cu sistemul imunitar scăzut sau cei care suferă deja de anumite afecțiuni, îndeosebi din categoria celor respiratorii. Astfel că, uneori, acest simbol al bunei dispoziții şi al magiei îți poate submina veselia specifică Sărbătorilor de Iarnă.

Brazii cresc într-un mediu umed astfel încât ei devin în aproape toate cazurile, adevărate cuiburi pentru mucegai, un adevărat dușman al alergicilor, asmaticilor etc. Mucegaiurile aflate în special pe scoarța bradului natural pot fi periculoase, mai ales pentru căile respiratorii. Studiile din ultimii ani demonstrează că brazii de Crăciun predispun la alergii, astm, scad imunitatea în față răcelilor, facilitează sinuzitele și alte afecțiuni din sfera ORL. De asemenea, mulți brazi destinați vânzării sunt stropiți cu diverse de substanțe toxice și pot conține pesticide, pe care producătorii le folosesc pentru a stimula creșterea și a îmbunătății aspectul comercial al acestora.

Cercetătorii au stabilit că „Sindromul bradului de Crăciun” este provocat de sporii unor ciuperci microscopice, care se dezvoltă pe copac, provocând probleme respiratorii. Practic, oamenii de știință sunt de părere că majoritatea problemelor cauzate de bradul natural sunt cele ale căilor respiratorii. Concret, ciupercile de pe crenguțe pot ataca plămânii, iar sursa principala a problemelor este mucegaiul de pe crengi, care produce continuu ciuperci microscopice ce sunt inhalate, provocând tuse, iritatie în gât, amețeală, mâncărimi ale nasului, lacrimare, probleme de respirație, dureri în piept, sinusuri înfundate, senzație de oboseală, prurit ocular (mâncărime), uneori chiar de sufocare, precum și insomnie.

De asemenea, s-a constatat că ciupercile în cauza se găsesc pe brazi în mod natural, însă acestea încep să se multiplice la căldură – sufrageria sau locul în care așezăm bradul fiind în aproape toate cazurile, locuri încălzite. De aceea, pentru a fi redus riscul de apariție al problemelor de sănătate, este indicat că bradul să fie înlăturat din locuința imediat după cea de-a doua zi de Crăciun, lucru care, evident, se întâmplă în extrem de puține cazuri. Astfel spus, este indicat ca bradul natural să fie scos din casă și aruncat înainte de a se usca, în felul acesta eliminând apariția eventualelor probleme.

Riscurile bradului artificial

Pe de altă parte, nici bradul artificial nu reprezintă un obiect de ornament sută la sută sigur în această privință. Acesta este fabricat dintr-un plastic numit policlorură de vinil (PVC), care poate să conțină substanțe toxice periculoase, cum ar fi plumbul. Există studii care arată că materialele plastice din acești brazi sunt toxice chiar și la atingere, astfel că unele etichete ale brazilor artificiali avertizează să ne spălăm pe mâini după montare și, de asemenea, li se interzice copiilor să se joace cu elementele bradului. De aceea este recomandat că acesta să nu fie instalat în dormitorul celor mici. Mai mult, anumite studii efectuate arată că aceste substanțe din compoziția bradului artificial pot duce la apariția unor probleme renale, hepatice sau neurologice.

Mai trebuie adăugat faptul că acești brazi sunt, de cele mai multe ori, ținuți în timpul anului în debarale, subsoluri sau poduri, acumulând pe crenguțele lor bacterii, praf și micro- organisme care, mai ales dacă sunt “stratificate” an de an, ne pot aduce probleme de sănătate. O idee salutară pentru sănătatea noastră ar fi curățarea acestor brăduți cu apă caldă și o soluție de curățat non-toxică, un astfel de “duș” făcut în prealabil eliminând mare parte din praful acumulat, dar și din eventualele colonii de microbi care se pot ascunde printre crengi. Un lucru bun ar fi ca după finalul sărbătorilor, brăduțul să fie ambalat într-un sac de plastic, și depozitat într-un loc cât mai ferit de praf. Evident, toate aceste lucruri nu trebuie să inducă o stare de panică sau neliniște, însă este bine și indicat să le cunoaștem, mai ales în cazurile în care există antecedente de natură alergologică în familie.

 

 

 

Leave a Comment