Pentru un singur ingredient, turmericul are o multitudine de beneficii, pe termen lung având o influență evidentă asupra sănătății. Vă prezentăm 5 efecte benefice pe care acest condiment le poate avea asupra corpului tău, fiind ideal de inclus în alimentația zilnică.
Turmericul sau curcuma (Curcuma longa), condimentul galben strălucitor folosit în Asia de secole, în ultimele decenii a devenit foarte popular, nu doar pentru ca este un ingredient de bază pentru curry, ci și pentru lista sa impresionantă de beneficii pe care le are pentru sănătate.
Cultivat pentru rădăcina sa, turmericul are o istorie veche, fiind folosit în gătit, vopsirea țesăturilor, în cosmetică și medicina tradițională în China și India. Turmericul conține curcumina, care nu numai că conferă turmericului culoarea aurie, dar are și o gamă largă de proprietăți benefice sănătății.
Turmericul este un antiinflamator natural
Inflamația este un proces necesar în organism, deoarece combate invadatorii dăunători și repară daunele cauzate de bacterii și viruși. Cu toate acestea, inflamația pe termen lung a fost implicată în majoritatea afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul, deci trebuie controlată. Curcumina din turmeric are proprietăți antiinflamatorii puternice dovedite, care blochează acțiunea moleculelor inflamatorii din organism. Studiile arată efecte pozitive ale curcuminei asupra persoanelor care suferă de afecțiuni precum artrita reumatoidă și boala inflamatorie a intestinului, printre altele.
Turmericul este un puternic antioxidant
Turmericul s-a dovedit că elimină radicalii liberi ai oxigenului, care sunt molecule chimic active care provoacă daune celulelor corpului. Deteriorarea radicalilor liberi, împreună cu inflamația, este un factor cheie al bolilor cardiovasculare, astfel încât curcumina poate juca un rol în prevenirea și gestionarea bolilor de inimă.
Turmericul are efecte anticancerigene
Numeroase studii pe animale au evidențiat influența turmericului asupra cancerului și mulți au descoperit că acesta poate afecta formarea, creșterea și dezvoltarea cancerului la nivel molecular. Cercetările au arătat că poate reduce răspândirea cancerului și poate contribui la moartea celulelor canceroase. Curcumina poate, de asemenea, contracara efectele unor agenți cancerigeni, cum ar fi anumiți aditivii folosiți în alimentele procesate.
Turmericul poate ajuta în tratarea afecțiunilor pielii
Potrivit unui studiu, s-a demonstrat că turmericul contribuie la reducerea simptomelor afecțiunilor pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema.
Turmericul ajută împotriva bolilor neurologice
Există din ce în ce mai multe dovezi ca curcumina poate traversa bariera hematoencefalică și poate ajuta la protejarea împotriva bolii Alzheimer. Acționează în sensul reducerii inflamației, precum și reducerii acumulării de plăci de proteine în creier care sunt caracteristice celor care suferă de boala Alzheimer.
Un alt studiu efectuat pe 60 de pacienți a arătat că curcumina a fost la fel de eficientă ca un antidepresiv în tratarea depresiei, prin creșterea nivelului factorului neurotrop derivat din creier (nivelurile reduse ale acestei substanțe chimice sunt asociate cu depresia).
Cheia pentru a profita la maxim de beneficiile turmericului se află în modul în care îl consumați. Se crede că atunci când curcumina este consumată alături de grăsimi, cum ar fi grăsimea din uleiul de măsline sau de nucă de cocos, este mai ușor absorbită de intestin. Astfel, cantități mici consumate zilnic în acest mod vor fi într-adevăr benefice pentru sănătatea dumneavoastră.
Amintiți-vă totuși, esențial pentru a obține beneficii de lungă durată de la orice aliment este să aveți zilnic o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, activ.
De asemenea, important este să consumați produse cât mai naturale, bio, fără chimicale care fac rău pe termen lung. În magazinul online www.bioveg.ro găsiți peste 3500 produse BIO, produse alimentare, produse cosmetice naturale, detergenți ecologici.
La co-vid nu-i bun?
Sursa concretă? Nu că „potrivit unui studiu”!