Cocktailul care ne poate opri inima
Băuturile energizante au căpătat în ultimii ani o faimă cu „două feţe” în rândul consumatorilor. O parte dintre aceştia, cea mai mare, susţine că aceste băuturi pe lângă faptul că oferă doar o falsă senzaţie de euforie şi energie, mai atunci când sunt consumate pe fondul oboselii acute sau al unor afecţiuni neştiute, mai ales cardiace. Cealaltă parte, formată în special din tineri, afirmă că energizantele dau un tonus mai mult decât special organismului şi aduc un plus uriaş de energie şi tonus, mai ales în situaţii cum ar fi stările de oboseală din sesiuni, stres, orele petrecute la volan, la locul de muncă sau atunci când petrecerile se încing. Trebuie specificat faptul că, deocamdată cel puţin, nu s-a demonstrat cu claritate faptul că aceste băuturi au în sine, o legătură directă cu decesele, survenite în urma consumului lor. Supremaţia pe segmentul acestor energizante o deţine, desigur, un popular brand, care beneficiază de un marketing extrem de bine gândit, vânzări mari peste tot în lume şi, fireşte, de venituri uriaşe, având în vedere că o cutie cu această băutură costă peste un euro în cele mai ieftine magazine, în cluburi şi baruri ajungând să coste până la 10 euro, preţ pentru o singură cutie. Aşadar, “băutura-minune”, despre care producătorii spun că măreşte rezistenţa fízică, îmbunătaţeşte capacitatea de concentrare şi viteza de reacţie, dă energie şi o stare de spirit mai bună, se bucură de o popularitate mare în peste o sută de ţări, şi are ca principal segment de consumatori tineri şi sportivi. Pe piaţă însă există, practic, mii de sortimente, câteva zeci fiind comercializate şi la noi în ţară sub diferite nume, cu preţuri cuprinse între 1 leu şi 6 lei pentru o cutie de aproximativ 250 ml.
Amestecul – bombă, “vedeta” cluburilor şi petrecerilor
“Este combinaţia pe care o vindem cel mai bine. Nu există altceva care să aibă aşa o popularitate, cantităţile sunt mari şi de multe ori rămânem fără energizant la orele dimineţii. Cei mai mulţi aleg să îl combine cu whisky, dar merge foarte bine şi cu vodka. Unii cumpără, în cinci –şase ore de petrecere, aşa cum asunt nunţile sau serile în club, şi câte cinci, chiar şi şase cutii, combinate fireşte cu alcool. Nici vestitele shoot-uri nu sunt atât de populare cum a ajuns să fie acest cocktail”, ne-a spus barmanul unui club cunoscut din Zalău. Consumate în cantităţi moderate, nu mai mult de o cutie la un interval mai mare de timp şi fără a-l combina cu altceva (în special alcool, aceste energizante nu par să pună în pericol sănătatea cuiva. Trebuie ştiut din capul locului faptul că aceste băuturi nu sunt băuturi răcoritoare, ci au un alt statut, acela de stimulente fizice şi cerebrale. Consumate pe un fond de sănătate cu probleme, în special pe fond cardiologic, lucrurile par să se complice cu atât mai mult cu cât medicii trag de fiecare dată un semnal de alarmă în aceste cazuri. Este dovedit de nenumărate ori pericolul pe care aceste energizante îl prezintă, prin cazuri deloc puţine de morţi subite survenite la tineri aparent sănătoşi, decese care ar putea avea o legătură de cauzalitate cu consumul de băuturi energizante în combinaţie cu alcool în special tărie (whisky, vodka, rom, Jager etc). Doar câteva cazuri au atras atenţia şi au ridicat mari semne de întrebare în privinţa acestor băuturi energizante. O studentă a murit intr-un club din Marea Britanie din cauza unei boli de inima despre care medicii spun ca este agravată de consumul de bauturi energizante. Chloe, în vârstă de 21 de ani, a băut patru cutii de energizante Red Bull şi câteva băuturi care contţneau vodca si cafeină. Mai mulţi tineri au murit după o noapte petrecută în discotecă din Danemarca, medicii constatând la necropsii că acestora le-a explodat, pur şi simplu, cordul.
Interzise în mai multe ţări
După aceste tragedii, în Danemarca şi Franţa, cea mai cunoscută băutură energizantă din lume a fost total interzisă. Suedia şi Norvegia discută aprig pe această temă şi este foarte posibil ca în scurt timp interdicţia să opereze şi în aceste ţări. În ţara noastră, este cunoscut cazul unui tânăr de 27 de ani din Hunedoara, elev la Şcoala de Poliţie din Câmpina, căruia i s-a făcut rău în timpul orei de sport, iar apoi a suferit un infarct. Tatăl tânărului a spus că fiul lui consumase cu doar câteva ore în urmă, energizant într-o cantitate mai mare, pe parcursul unei petreceri, în combinaţie cu tărie. Cazurile au fost însă mult mai multe însă ele s-au “stins” odată cu trecerea timpului. Pe lângă zahăr în cantităţi ce depăşesc normele sănătoase, coloranţi şi arome artificiale, o băutură energizantă conţine taurină, cafeină dar şi alte substanţe între care glucuronolactona, asupra căreia medicii atrag atenţia fiind considerată o substanţă periculoasă pentru sănătate. Această substanţă a fost folosită de către Departamentul de Apărare din Statele Unite în anii ‘60 pentru stimularea moralului trupelor cantonate în Vietnam. Această substanţă acţiona ca un drog halucinogen care calma stresul indus de starea de razboi. Totuşi, efectele sale în organism s-au dovedit a fi devastatoare, folosirea substanţei fiind oprită în urma numărului mare de cazuri de migrene, tumori cerebrale şi boli ale ficatului, manifestate la soldaţii care au consumat pe termen lung această substanţă.
Ficatul şi inima au cel mai mult de suferit. Epuizarea şi deprimarea, vin şi ele “la pachet”
Taurina, cofeina ori extractul de guarana, precum şi zahărul în cantitate mare din băuturile energizante pot influenţa ritmul cardiac, tensiunea arterială şi chiar starea de spirit, avertizează medicii nutriţionişti. Băuturile energizante epuizează organismul. Unii le iau pentru a se simţi mai viguroşi, mai în formă, mai tonifiaţi, însă reversal este acela că organismul rămâne în final cu o stare de epuizare care se accentuează în timp. “Când le bei e ca şi când ai biciui un cal obosit. În plus, acestea nu îmbunătăţesc nici cogniţia (gândirea), nici memoria, nici reflexele”, spunea reputatul profesor Mencinicopschi. Ficatul şi inima sunt organele care au cel mai mult de suferit din cauza abuzului de astfel de produse. „Băuturile energizante afectează organismul şi la nivelul sistemului nervos, deoarece persoanele care fac exces de acestea prezintă un risc crescut de a deveni depresivi”, a completat cunoscutul nutriţionist. Medicii cardiologi spun că acest tip de băuturi nu fac altceva decât să înrăutăţească starea de sănătate şi să agraveze problemele cardiace, acolo unde acestea există. Aceştia nu recomandă energizantele copiilor, iar acest lucru nu este specificat pe cutii – ceea ce reprezintă un real pericol. Acest tip de băutură poate fi consumată începând cu aceeaşi vârstă la care o persoană începe să bea cafea sau alte băuturi pe bază de cofeină. Fiecare persoană poate avea o sensibilitate diferită la cofeină, astfel, consumul ar trebui să fie conform cantităţii de cofeină pe care fiecare persoană o poate asimila. Cu toate acestea, în general, copiii sunt mai sensibili la cofeină decât adulţii, de aceea medicii nu recomandă consumul de băuturi energizante persoanelor sensibile la cofeină, hipertensivilor, diabeticilor, persoanelor care suferă de oboseală, epuizare fizică sau nervoasă, stress sau celor care ştiu că au probleme de natură hepatică sau cardiacă. Totodată, aceste băuturi nu trebuie lăsate sub nicio formă în preajma copiilor.
Prin urmare, dacă aceste băuturi nu sunt făcute încă, oficial, responsabile de cazurile deloc puţine la număr de afecţiuni sau decese survenite în urma consumului, un lucru este susţinut şi certificate atât de medici cât şi de nutriţionişti combinarea energizantelor cu alcool este cea mai nocivă şi periculoasă alegere pe care o putem face. Chiar şi un corp perfect sănătos resimte în mod negativ această combinaţie, cât despre efectele pe termen lung, ce apar în urma consumului unui cocktail ce conţine energizant şi alcool, nici nu mai are sens să amintim. Consumate însă de către o persoană cu un istoric medical mai puţin fericit şi, de cele mai multe ori total necunoscut, pot conduce către afecţiuni grave, stări de rău, căderi nervoase, leşinuri sau, aşa cum am putut vedea în nenumărate cazuri, către deces.